°C 3

Akrobatima iz Pavučnjaka prva nagrada na Fašniku

12.02.2018.

Maja Ivčić

Fašničko ludilo obuzelo je jučer i naš grad. Šarene, maštovite velike i male maske preplavile su Strossmayerov trg gdje se održala središnja manifestacija Fašnik u Jaski.

Maskirana povorka jučer je prošla centrom grada, predvođena onim najmlađima – odgojnim skupinama Dječjeg vrtića Radost čiji su se odgojitelji zaista potrudili izraditi kreativne maske za mališane. Bilo je tu cvjetova, grozdova, graškića, pačića, strašila, nota i morskog svijeta...

Oni malo stariji odvažili su se pak stati na pozornicu i izvesti zabavan i duhovit program koji su pripremili što je najbolje pošlo za rukom ekipi iz susjednog Pavučnjaka. Na pozornici su izveli pravu akrobatsku točku "Nori Maks" i izazvali divljenje uz smijeh i ovacije i tako odnijeli glavnu nagradu jaskanskog fašnika – 10 000 kuna.

-Očekivali smo pobjedu. Naši dečki plešu u folkloru, a jedan od njih je zapravo i kaskader. Osim što plešu u folkloru rade i akrobacije što su iskombinirali s našim mažoretkinjama pa je nastala ova točka. A ovi stariji plesači su profesionalci kakvih nema, već godinama plešu – rekla nam je Josipa Bičanić iz MO Pavučnjak.

Nagradu će, kažu, potrošiti na zajednički izlet svih članova kako bi na najbolji mogući način proslavili svoj uspjeh, a u planu imaju i dogodine doći na Fašnik u Jasku.

Drugu nagradu podijelile su pak najmlađa i najstarija skupina koja se predstavila na fašničkoj pozornici. Bili su to učenici 4. b razreda Osnovne škole Ljubo Babić maskirani u bebe, te članovi Udruge umirovljenika Jastrebarsko koji su se predstavili kako Umirovljenici europski pioniri.

Nagrade su podijeljene i ugostiteljskim objektima koji su večer prije priredili najbolje maskirane tulume. Drugo mjesto podijelili su kafići Haustor i Mazana, dok je prva nagrada pripala kafiću Toma iz Guca.

Da bi sve te maštovite maske nesmetano mogle vladati gradom, pobrinuli su se, prije svega, uvijek prisutni Šojka i Škanjac koji su od velikih gradskih "beba" preuzeli ključeve Grada i tako se, barem na ovo nedjeljno poslijepodne, popeli na jaskansko prijestolje. U "spelancijama" na pozornici pomagali su im gosti iz Gruntovca – svima dobro znani Dudek, Regica, Cinober i Presvetli koji su svojim šalama zabavljali publiku.

Za one najmlađe program su pripremili animatori izvodeći kratku točku nakon čega su se mališani uputili na odmor uz ukusne krafne, a za starije bila je pripremljena okrjepa uz grah.

Nakon predstavljanja maski, Šojka i Škanjac presudili su i onome tko je kriv za sve nedaće koje su snašle jaskanski puk zbog čega je, kako to uvijek biva, završio na lomači. Zajedno s njim izgorjele su sve brige pa su se veseli Jaskanci nastavili zabavljati.

Manifestaciju Fašnik u Jaski i ove su godine organizirali Turistička zajednica Grada Jastrebarskog i Grad Jastrebarsko, a posjetili su ju brojni građani koji su na svoja lica također stavili maštovite maske. Dašak atmosfere s Fašnika pogledajte u našoj foto galeriji ili na facebook stranici.