°C 24

Bozanić o Krašiću: Ovo je mjesto poruke za sve koji žele lijepu i plemenitu Hrvatsku

04.10.2018.

Maja Peranić

Povodom 20. obljetnice proglašenja blaženim i 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca jučer je u Krašiću održana središnja proslava. Najsvečaniji dio bilo je svakako euharistijsko slavlje u župnoj crkvi, koje je u zajedništvu sa svim biskupima Metropolije, vojnim ordinarijem u miru mons. Jurjom Jezerincem te celjskim biskupom mons. Stanislavom Lipovšekom i oko četiristo svećenika predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Kardinal je u svojoj homiliji izrekao brojne lijepe misli o Krašiću – rodnom kraju blaženog Stepinca koji, kao vrlo posebno mjesto - "ostaje mjestom pouke za sve koji žele lijepu i plemenitu Hrvatsku". Ovim putem prenosimo nekoliko misli iz njegova govora.

"Uvodeći u svoju homiliju Kardinal je kazao kako danas kao biskupi i svećenici hodočaste u Krašić da bi se spomenuli svih svećenika i drugih ljudi koji su unatoč teškoćama, žrtvama i čak opasnostima po život, dolazili ovamo Stepincu, da bi čuvali i jačali vjerničku povezanost i crkveno zajedništvo. Osjećamo da ovo mjesto zrači i privlači svetošću. Ta svetost desetljećima oblikuje našu svećeničku duhovnost i crkvenost, vraća nas na bitno u našemu pozivu, daje snagu i čuva nadu – rekao je Kardinal."

Povezujući Stepinčev život s jučerašnjim prvim čitanjem o Jobu Bozanić je kazao: "Nadbiskup Stepinac se na osobit način našao pred kušnjom ponora zla i upravo je ovdje, najviše u ovoj crkvi u vrijeme komunističkog zatočeništva tražio odgovore na mnoga pitanja. Uvijek je imao Boga na prvome mjestu i ponavljao: U tebe se, Gospodine, uzdam."

Osvrnuvši se na Evanđelje i poruku "U tebe se, Gospodine, uzdam" kardinal je istaknuo svrhu svećeničke službe: "U izabranome geslu: U tebe se, Gospodine, uzdam, spojeni su svi vidici današnje Božje riječi upućene nama: pouzdanje koje daje slobodu; trpljenje koje ima smisla; služba kojom se nesebično naviješta i dosljedno živi Evanđelje. Govor o svetosti u ovome se prostoru nameće sam od sebe, jer svetost se ne može ograničiti. Dolazak ovamo i boravak ovdje za nas svećenike i buduće svećenike je plodonosan, jer se osjeća dah redovitosti naše svećeničke službe, a povijesne su okolnosti Krašiću dale da postane jezgra i da bude sjeme koje donosi obilat rod."

"Pri kraju svoje homilije Kardinal je okupljenim svećenicima odao priznanje za njihov pastoralni rad. Ovdje smo danas da jedni druge, u izazovima i križevima koji pritišću Crkvu, jačamo u svećeničkom pozivu i potičemo na vjerno nasljedovanje Krista u zajedništvu Crkve. Ovdje s blaženim Alojzijem snažno osjećamo da Gospodin treba ljude koji nisu prikovani uz svoje prohtjeve, bježeći u skloništa pred svijetom, nego spremne za svjedočenje Isusa ondje gdje smo od Crkve poslani."

Zaključujući homiliju istaknuo je da "ovdje u Krašiću osjećamo korake svoje braće i sestara, posebno svećenika koji su dolazili svome Nadbiskupu, njihovo oduševljenje, spremnost na žrtvu i vjernost Crkvi. Ovdje čujemo odjek njihova ohrabrenja, šapat njihove strepnje i snagu njihova pouzdanja. Ovdje vidimo da se u neznatnosti, s malo sredstava i s puno srca gradi Crkva koja se suprotstavlja silnicima snagom Evanđelja. Ovdje nalazimo kriterije razlučivanja dobra i zla u samoj Crkvi i izvan nje."

Također je kazao kako "Krašić blaženog Alojzija Stepinca ostaje mjestom pouke za sve koji žele lijepu i plemenitu Hrvatsku: svjesnu darova što ih je primila i vrjednota koje treba njegovati; Hrvatsku koja se zalaže za istinu i slobodu, za pravednost i poštenje, koje se ne može graditi zatajujući glas savjesti; Hrvatsku koja pokazuje vrijednost i smisao života; Hrvatsku koju trpljenje jača, a križ prosvjetljuje, odgaja i oplemenjuje za služenje bližnjima, svakome čovjeku, posebno najpotrebnijima – zaključio je svoju homiliju kardinal Bozanić, zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve i Kraljice Hrvata te blaženog Alojzija Stepinca."

"Nakon popričesne molitve biskupi i svećenici Metropolije izmolili su molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, a kardinal Bozanić još se jednom obratio nazočnim svećenicima: Blaženi Alojzije u teškim je vremenima posebno naglašavao svećeničko zajedništvo, i to zajedništvo između dijecezanskih ali i redovničkih svećenika, svega prezbiterija. Stoga nam je draga nazočnost naših mnogopoštovanih provincijala ovdje u Krašiću."

Ovu posebnu obljetnicu beatifikacije krašićkog sina Alojzija Stepinca, Dolina Kardinala slavit će i drugim događanjima među kojima se ističe koncert duhovne glazbe najavljen za petak u 19,30 sati.

(Izvor cijelog teksta: www.zg-nadbiskupija.hr/foto: Zagrebačka nadbiskupija/TZO Krašić)