°C 2

Cvetković: Počele pripreme za Vuzmenjka

23.03.2018.

Redakcija

Cvetkovčani se i ove godine drže stare Uskršnje tradicije,izrade Vuzmenjaka. Objavili su kako će se u utorak, 27.ožujka okupiti u popodnevnim satima i krenuti u šumu po drva kako bi i ove godine što viši i impresivniji.

Priprema za izradu počinje i tjednima prije Uskrsa, samim pregovorima i nacrtima kako će novi Vuzmenjak izgledati. Nakon toga muškarci odlaze u šumu gdje prikupe drva, odnosno cjepanice od kojih će se on izgraditi, a na sam Veliki petak iz šume se dovoze četiri nosive grede koje će činiti “bazu”.

I dan-danas u Cvetkoviću je nezamislivo dočekati Uskrs bez slaganja Vuzmenjaka – drvene konstrukcije koja seže u visine i iznad 15 metara, a koja će se na uskršnje jutro zapaliti i gorjeti impresivnim plamenom stvarajući prizor od kojeg zastaje dah. Tad se u selu okupe i mladi i stari, žene i muškarci te se, diveći se snazi plamena, druže i čestitaju jedni drugima blagdan Isusova uskrsnuća.

Tradicija je to koja se njeguje i mještane drži na okupu, te upravo zbog tog zajedništva običaj izrade Vuzmenjaka do danas nije nestao. Stoga je razumljivo da se nekoliko dana uoči Uskrsa sve podredi izradi Vuzmenjaka.

(Foto: I.B.)

Galerija slika

Cvetković: Počele pripreme za Vuzmenjka Cvetković: Počele pripreme za Vuzmenjka