°C 9

Cvetković priređuje Večer Mirka Dikšića

19.09.2017.

majai

Mjesni odbor Cvetković i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u petak, 22. rujna, u 20 sati u Vatrogasnom domu Cvetković organiziraju Večer Mirka Dikšića.

Bit će to večer posvećena životu i djelu glasovitog hrvatskog i kanadskog radiokemičara i neuroznanstvenika, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobitnika Nagrade za životno djelo Grada Jastrebarskog, rođenog Cvetkovčanca.

Uz profesora doktora Mirka Dikšića u programu će sudjelovati njegovi kolege i prijatelji, Kulturno-umjetničko društvo "Cvijet" iz Cvetkovića i Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cvetković.

Mirko Dikšić započeo je znanstvenu karijeru istražujući nuklearne reakcije kao svoju užu specijalnost, ali je uspješno radio i na problemima aktivacijske analize i proizvodnje radionuklida na ciklotronu. To iskustvo mu je kasnije pomoglo u organizaciji i vođenju ciklotrona u Montrealu (Kanada). Među njegova najznačajnija dostignuća svakako se ubraja sinteza i primjena radioaktivno obilježenog alfa-metiltriptofana u određivanju brzine sinteze serotonina u mozgu. Za razvoj te metode dodijeljena mu je 2000. godine nagrada za inovacije u neuropsihofarmakologiji Kanadskog koledža za neuropsihofarmakologiju. Objavio je veliki broj znanstvenih radova o kontroli brzine sinteze serotonina u mozgu životinja i ljudi te održao više od stotinu predavanja diljem svijeta. Sudjelovao je kao gost na brojnim skupovima kemičara i neuroznanstvenika u Hrvatskoj, a u njegovom laboratoriju boravilo je i radilo nekoliko hrvatskih znanstvenika.

Večer Mirka Dikšića jedinstvena je prilika da Cvetkovčanci i Jaskanci odaju počast velikom sinu našeg kraja, ali i nauče više o njegovoj znanstvenoj karijeri i životu u Kanadi.