°C 25

Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija!

19.05.2018.

Maja Ivčić

Festivalom se želi popularizirati cvjećarsku struku u našem gradu jer niti jedan važan trenutak u čovjekovu životu ne prolazi bez cvijeća, nastojat ćemo da ovaj festival postane tradicijom u Jaski – ističu organizatori prvog jaskanskog festivala cvijeća – Cvjetna Jaska.

Perivoj Erdödy od jutra je prepun cvijeća. Latica ima na svakom koraku, a atraktivnim pa i neobičnim cvjetnim aranžmanima ukrašena je cijela Jaska. Tako će biti čitavog vikenda jer se u našem gradu održava prvi festival cvijeća u organizaciji Centra za kulturu Jastrebarsko i tvrtke HRAM.-Već godinama smo željeli organizirati ovakav sajam zapravo festival cvijeća s obzirom na to da imamo sjajne cvjećare koji su se već puno puta pokazali kao vrsni stručnjaci i umjetnici. Imamo i puno proizvođača cvijeća, prema tome mislim da Jaska bez sumnje zaslužuje ovakav jedan sajam, a da je dobrodošao potvrđuju posjetitelji – rekla nam je u ime organizatora Ljiljana Meštrić iz HRAM-a.Festival je od jutarnjih sati naišao na velik odaziv građana koje je dočekala raznolika ponuda sadnica cvijeća kojima mogu ukrasiti svoje okućnice i balkone. Trajnice, cvijeće za sunce, vodenike za hlad, puzačice, surfinije, dalije, sandovile...pa nešto novije cvijeće poput cvjeta nazvanog „Čokolada“ ili pak „Mačji rep“ sve to uz standardne petunije, koprive, kaktuse, čuvarkuće, po povoljnim cijenama, može se naći u ponudi OPG-ova koji su došli na ovaj sajam.

-Mislim da bi ovakvih sajmova trebalo više u Jaski. Više ovakvih prigoda da malo ljude potakne. Jer mi smo pretežito bili bazirani na Zaprešić, Bundek pa dolje na more, a evo ovo je stvarno zahvalno da se potaknulo da se nešto događa u našoj Jaski – pohvalila je sajam cvijeća gospođa Radmila Golubić iz OPG-a Pažulinec iz Klinča Sela.- Zahvaljujem se organizatorima i bilo bi poželjno još takvih prigoda da se ljudi skupe da razmijenimo iskustva razmijenimo i vidimo nešto novo-dodala je.

Bogatu ponudu cvijeća Jaskancima je ponudio i proizvođač iz Ludbrega na čije je sadnice jutros bila velika navala, a svoj asortiman biljaka ponudio je i Hrvatski šumarski institut.

-U ponudi je ukrasni sadni materijal naše vlastite proizvodnje, ovo je dio asortimana, nismo sve izložili što inače proizvodimo. Mislim da je ovo dobro za Jasku, zadovoljni smo odazivom ljudi, zapravo i iznenađeni– kazala je Romana Mareli iz Instituta.Osim što Jaskanci tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana mogu u centru grada nabaviti kvalitetno cvijeće za svoj dom, mogu uživati u doista impresivnim cvjetnim instalacijama koje krase prvenstveno prostor parka, a i sam grad.

-To su instalacije osam naših cvjećarki, šest iz Jastrebarskog i dvije iz Klinča Sela koje već tjedan dana rade na uređenju grada. Zasigurno ste vidjeli naše cvjetne traperice na svakom koraku, zid koji su ukrasile i sad na zelenoj površini u parku stoje njihove instalacije. Rekla bih, one dan i noć rade. Svo svoje umijeće, ljubav i strast prema svojoj struci usmjerile su u to i zahvalni smo im doista. Iznenadili su nas iznad svih očekivanja – kazala je organizatorica festivala, Ljiljana Meštirć.Namjera i želja organizatora je da ovaj festival u Jaski doživi svoj nastavak i preraste u tradiciju, kažu nam, što podrazumijeva da se već iduće godine u cijelu priču uključi još veći broj proizvođača cvijeća, posebice domaćih kojima je ovo izuzetna prilika da ponude svoje proizvode.

U sklopu ovog festivala cvijeća svoje su proizvode na štandovima u parku izložili domaći OPG-ovi i udruge. Također svojom se bogatom zbirkom starih fotografija pridružio Goran Ringel koji će održati i prezentaciju u Žitnici, gdje je pak još uvijek postavljena „Cvetkovačka iža“ Ivice Batušića koju također možete razgledati.

Galerija slika

Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija! Cvjetna Jaska: Želimo da ovaj festival postane tradicija!