°C 8

Dan roda: Bijele rode potvrđuju da živimo u zdravom okolišu

25.08.2016.

Nefertum IT

Jučer je obilježen Dan bijelih roda. Kako bi se upozorilo na opadanje broja bijelih roda zbog nestanka prirodnih staništa, 24. kolovoza se obilježava kao Dan roda. Bijela roda je vrsta ptice koja je već stoljećima vrlo bliska čovjeku te se vrlo dobro prilagodila na suživot s njim, a njihova gnijezda često krase i neka mjesta na području Jastrebarskog. Zbog svoje karizmatičnosti, ljepote i uključenosti u kulturu kroz povijest, ljudi je uglavnom vole i stalo im je do njihove zaštite.

Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama. Rode su dio identiteta hrvatskog sela. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba. U Hrvatsku dolaze tijekom proljeća i ostaju do kraja ljeta kada počinje selidba prema Africi, gdje u vrijeme naše zime imaju mnogo hrane.

Bijela roda je ugrožena vrsta, a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane. Rode se nalaze na vrhu hranidbenog lanca te su odličan regulator brojnosti svog plijena (najviše miševi, žabe, zmije, gušteri i skakavci). Ekonomska korist koju donose je značajna i za razliku od alternativnih načina regulacije brojnosti životinja koje se u poljoprivredi često smatraju štetočinama, korisna je za okoliš.

rode-ribnica1.jpg

Za gnijezdo rode Županija daje 700 kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su sredstva za provedbu projekta ''Zaštita i očuvanje bijele rode u 2016. godini'' na području Zagrebačke županije. Ovim projektom se, osmu godinu za redom, vlasnicima/korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700,00 kn po gnijezdu.

Mole se vlasnici/korisnici objekata koji na svom objektu imaju gnijezdo bijele rode, da do 31. kolovoza 2016. kontaktiraju Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda na broj 01/6111-552, info@priroda-zagrebacka.hr.

JU Zeleni prsten već četiri godine provodi prstenovanje ptića bijele rode kako bi se mogla pratiti veličina populacije, uspjeh gniježđenja, disperzija te seobeni putevi koje rode koriste. Prvi nalazi pokazuju da na području Zagrebačke županije postoji oko 200 gnijezdećih parova bijele rode. Rode ne poznaju teriotorijalne granice, pa su dvije rode prstenovane na području Zagrebačke županije opažene u Izraelu, jedna u Južnoafričkoj Republici. Zanimljivo je i da su na gniježđenju kod nas opažene rode prstenovane u Češkoj i Mađarskoj.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

novaki2.jpg
Rode u Novakima Petrovinskim