°C 20

Dođite na prvu Zmajadu u Čabdin

15.09.2016.

Nefertum IT

Ove nedjelje u Jastrebarskom će se po prvi puta održati Zmajada. Riječ je o zabavnom događanju koji će zasigurno oduševiti jaskanske klince i klinceze koji će imati priliku natjecati se u puštanju slobodnih zmajeva.

Vjeruje se da su zmajevi izmišljeni prije više od dvije tisuće godina u Kini odakle se ljubav prema njima proširila u Indiju, kasnije u Europu, a potom u cijeli svijet. Puštanje zmajeva popularni je hobi djece, ali i odraslih diljem svijeta, a poznati su i festivali te sportska natjecanja u puštanju zmajeva. Ne ocjenjuje se više samo visina na koju se zmaj uspio izdići i vrijeme koje je proveo u zraku nego i njegov dizajn i akrobacije koje zmajar izvodi njime te koliko je drugih zmajeva uspio srušiti posebno osmišljenom tehnikom.

zmaj.jpg
(Foto: www.flickr.com)

Mogućnost da isprobaju puštati zmaja, vinuti ga u nebesa pruža se ovog vikenda i malim Jaskancima. Zmajadu, koju po prvi puta u našem gradu organizira tvrtka Gormel u suradnji sa Zrakoplovnim klubom Bjelovar, imat ćete priliku posjetiti u nedjelju od 9,30 sati u gospodarskoj zoni u Čabdinu.

Ideja da se u Jastrebarskom organizira zmajada potekla je od gospodina Josipa Lackovića kako bi se jaskanskoj djeci približila aerodinamika i osigurao zabavan događaj u prirodi.

- Želimo djeci organizirati događaj koji će ih privući na livadu, na svjež zrak, ali i upoznati ih s osnovama aerodinamike kroz edukaciju i promicanje zrakoplovne kulture. Imat će prilike puštati zmajeve te natjecati se tko će postići najveću visinu zmaja čime će se pobuditi njihov natjecateljski duh – rekao nam je gospodin Lacković.

Natjecanje je namijenjeno djeci predškolske i školske dobi, potpuno je besplatno te su za sve sudionike osigurani zmajevi, zakuska, a za pobjednike vrijedne nagrade.

Osim samog natjecanja bit će održani i prikazni letovi motornih zmajeva i sportskih zrakoplova.

U slučaju kiše i nevrijemena Zmajada će biti odgođena za neko povoljnije vrijeme.

Raspored događanja

 9,30 – 10 sati - Okupljanje sudionika na sletjelištu Gromel (Cvetkovačka bb, Jastrebarsko) i prijava natjecatelja
10 – 11 sati - Uvodna riječ domaćina, podjela sokova i keksa, te podjela zmajeva
11 – 12 sati - Natjecanje
12 – 13 sati - Proglašenje pobjednika, uručenje medalja i nagrada
13,30 sati Prikazni letovi motornih zmajeva i sportskih zrakoplova