°C 4

DVD Gornji Desinec nabavio vozilo za gašenje požara

12.01.2018.

majai

DVD Gornji Desinec bogatiji je za vatrogasno vozilo koje je nabavio krajem 2017. godine, a koje je jučer svečano prezentirano i blagoslovljeno. Prezentacija se održala u Gornjem Desincu, pred velikim brojem uzvanika i gostiju, a usput su blagoslovljeni i vatrogasci te prostorije tamošnjeg vatrogasnog doma.

Radi se o desetak godina mlađem vatrogasnom vozilu od onog kojeg je do sada imala ova vatrogasna postrojba DVD-a Gornji Desinec, a koje je na inicijativu članova društva nabavljen od DVD-a Ključ iz Ključa Brdovečkog.

-Vatrogasno vozilo je marke Steyr 791, snage motora 280 KS, pogona 4x4, automatic sa 7 sjedećih mjesta. Tehnička nadogradnja vozila je TLF 28 - 2500, a vozilo posjeduje spremnik za vodu kapaciteta 2500 litara, te spremnik za pjenilo 300 litara. Posjeduje Rosenbauer pumpu srednjeg i visokog tlaka kapaciteta 2800 l/min kod 8 bara, te 300 l/min kod 40 bara, a opremljeno je i s dva vitla za brzu navalu od 30 metara, kao i rasvjetnim stupom za osvjetljavanje radnog prostora s pripadajućim generatorom električne energije snage 3 kW. Vatrogasno vozilo opremljeno je potrebnom opremom za gašenje požara i tehničke intervencije, od koje valja izdvojiti ljestve rastegače 12 metara radne visine smještene na pneumatskoj platformi na izvlačenje, vatrogasne cijevi i armature za gašenje požara vodom i pjenom, hidrantske nastavke, vatrogasne aparate za početno gašenje požara prahom i ugljičnim dioksidom, metlanice i naprtnjače, dodatni generator električne energije snage 3 kW s dodatnim prijenosnim rasvjetnim stupom i reflektorima, 2 motorne pumpe za vodu, električnu muljnu pumpu, motornu pilu, višenamjenski razvalni alat, dimnjačarski alat, te ostalu opremu potrebnu za razne vrste intervencija – izvijestili su iz Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog.

Nabavku vozila financijski su pomogle Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, a prema riječima gradonačelnika Zvonimira Novosela i predsjednika VZGJ Željka Popovića financijska pomoć neće izostati ni od strane Grada Jastrebarskog, kao ni od strane Vatrogasne zajednice.

Osim vozila DVD-u Gornji Desinec pristigao je i vrijedan poklon prijateljskog društva DVD-a Cvetković. Naime, predsjednik tog DVD-a, Mladen Boričević, poklonio je vrijednu vatrogasnu opremu za vatrogasno vozilo, vatrogasne cijevi, cijevne mostiće, mlaznicu i naprtnjače, u ime svih članova DVD-a Cvetković, te predložio bratimljenje ova dva društva kao rezultat iznimno uspješne međusobne suradnje i prijateljstva što su članovi DVD-a Gornji Desinec s radošću i prihvatili.

Vozilo, opremu, prostorije kao i sve prisutne jaskanske vatrogasce blagoslovio je desinečki župnik Petar Ribarić, a ključeve vozila predsjednik DVD-a Gornji Desinec Josip Novosel svečano je predao zapovjedniku Vedranu Boričeviću.

(M.I./izvor: VZGJ)

Galerija slika

DVD Gornji Desinec nabavio vozilo za gašenje požara DVD Gornji Desinec nabavio vozilo za gašenje požara DVD Gornji Desinec nabavio vozilo za gašenje požara DVD Gornji Desinec nabavio vozilo za gašenje požara DVD Gornji Desinec nabavio vozilo za gašenje požara DVD Gornji Desinec nabavio vozilo za gašenje požara