°C 8

DVD Novaki primilo Povelju Zagrebačke županije

17.07.2017.

majai

Dobrovoljno vatrogasno društvo Novaki dobitnik je Povelje Zagrebačke županije. Ovo prestižno javno priznanje uručeno je danas predsjedniku DVD-a Ranku Vojnoviću prilikom svečane proslave Dana Zagrebačke županije.

Jedan od najljepših poklona DVD-u Novaki za njihov 90. rođendan pristigao je danas povodom Dana Zagrebačke županije koja je tom malom vatrogasnom društvu iz jaskanskog naselja Novaki Petrovinski dodijelila javno priznanje za njegov istaknut rad – Povelju Zagrebačke županije. Time su još jednom priznati dugogodišnji napor i zalaganje Novačana kako u vatrogasnoj djelatnosti tako i u onoj društvenoj.

- Ova nagrada je poticaj za dalji rad našeg društva i vatrogastva u vatrogasnoj zajednici našeg grada kao i u županiji. Puno znači i za nove mlade vatrogasce. Jer vatrogasce ne čine ni vozila ni domovi, vatrogasce čine ljudi – rekao nam je predsjednik DVD-a Novaki Ranko Vojnović nakon što je primio priznanje zahvalivši na njemu Zagrebačkoj županiji.

Kroz dugi niz godina rada vatrogasnog društva, koje je kako kaže njihov predsjednik "prošlo šest državnih uređenja i ipak opstalo", bilo je brojnih događanja o čemu svjedoči monografija "Novaki kroz ljude i vjeru" izdana ove godine. Novačani osim na području Jastrebarskom sudjeluju u brojnim intervencijama izvan grada, kao i na dislokacijama u priobalju.

-Krenuvši od velike poplave u Zagrebu i požara na Korčuli gdje su vatrogasci DVD-a Novaki bili prisutni, nedugo smo i na Pelješcu bili prisutni i zadnje vrijeme oko Zagreba također sudjelovali u intervencijama. Nema malih i velikih vatrogasnih društava. Gdje god da jesu, vatrogasci su vatrogasci – kaže nam gospodin Vojnović.

Zadovoljan je radom Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije čije je skupštine član, pa i radom Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog no ističe da se uvijek može bolje.

-Vatrogasna zajednica raspolaže sredstvima koja dobije iz gradskog proračuna, oko milijun kuna. Treba to sve rasporediti na 23 društva. Mislim da Zajednica ulaže što može, a prostora za poboljšanje uvijek ima – rekao nam je predsjednik DVD-a Novaki.