°C 9

Falica i Grgeljac izlažu u Zagrebu

01.12.2017.

majai

Izložba slika jaskanskog slikara Josipa Falice i skulptura Zdenka Grgeljca otvorena je u zagrebačkoj galeriji Mirko Virius, u prostoru Hrvatskog društva naivnih umjetnika u Tkalčićevoj ulici.

Jaskanac Josip Falica počeo je izlagati slike 1974, otkad sudjeluje na više desetaka skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada, medalja, plaketa i diploma. Član je Hrvatskog društva naivnih likovnih umjetnika u Zagrebu i Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom. Samostalno je izlagao u Svetoj Jani, Zagrebu, Trogiru, Jastrebarskom, Splitu, Karlovcu i Svetom Ivanu Zelini. Likovno je opremio knjige Nine Škrabea Druga zvijezda zdesna (2013) u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i U Plavom podrumu (2017) u izdanju Kreativnog studija Zvrk.

Karlovčanin Zdenko Grgeljac izradom skulptura bavi se intenzivnije od 1973. Član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika u Zagrebu, Udruge likovnih autora Karlovca i Accademia Italia delle Arti e del Lavoro. Samostalne izložbe do sada je održao u Karlovcu, Gospiću, Zagrebu, Krapinskim Toplicama, Ozlju, Jastrebarskom, Petrinji i Sisku te u Beogradu (Srbija), Trebnju, Sevnici i Kranju (Slovenija). Skupno je izlagao u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Ukrajini, Mađarskoj i na stotinjak izložbi u Hrvatskoj. Sudjelovao je na pedesetak likovnih kolonija, na mnogobrojnim humanitarnim akcijama te primio desetak nagrada i niz priznanja za svoj rad. Djela mu se nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Otvorenju njihove izložbe nazočili su brojni Jaskanci, ljubitelji Falicina rada, a među njima i zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar koji je sve prisutne prigodno pozdravio. O samoj izložbi govorile su Zdenka Grgeljca autorica predgovora kataloga izložbe te Zrinka Pillauer Marić, ujedno i bivša voditeljica Galerije Mirko Virius gdje možete pogledati izložbu.

(foto: Neven Falica)