°C 5

Festival meda: Najviše zlatnih priznanja jaskanskim pčelarima

15.10.2018.

Maja Peranić

Jaskanski pčelari osvojili su najviše zlatnih priznanja na ocjenjivanju meda Zagrebačke županije.

U sklopu 9. festivala pčelarstva Zagrebačke županije održanom protekle subote u Pisarovini uručena su priznanja za kakvoću ovogodišnjeg meda. Ukupno je ove godine ocijenjeno 118 uzoraka meda i to bagrema, cvjetnog, kestena, lipe, amorfe, trušljike, uljane repice, suncokreta i meduna. Na ocjenjivanje su ih dostavili članovi deset pčelarskih udruga, a najviše zlatnih priznanja primili su članovi Udruge pčelara Vrbovec i PU „Lipa“ iz Jastrebarskoga.

Šampionom je proglašen med bagrema Dragutina Cveteka iz Vrbovca.Ukupno je dodijeljeno 25 zlatnih priznanja koja su proizvođačima meda uručili pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković, načelnik općine Tomo Kovačić i predsjednik ocjenjivačke komisije, Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

-Naši pčelari uglavnom su hobisti, a Županija im, osim financijskim potporama, pomaže i u plasiranju meda na tržište kroz brojne manifestacije-rekao je Kraljičković dodavši da u Zagrebačkoj županiji u deset pčelarskih udruga aktivno djeluju 522 pčelara čije pčelinje zajednice zahvaljujući čistim prirodnim staništima godišnje proizvedu oko 622 tone meda.

Domaćin ovogodišnjeg festivala bila je Pčelarska udruga Kupska dolina.

(foto: Zagrebačka županija)