°C 23

FOTO: Žumberački uskoci sudjelovali u boju za Klis

07.08.2017.

Igor

U Klisu je posljednjeg srpanjskog vikenda održana dvodnevna manifestacija “Uskočki boj za Klis 2017.” koju na tvrđavi u Klisu tradicionalno organizira Povijesna postrojba Kliški uskoci, a kojoj su se pridružili i Žumberački uskoci. 

Klišani i njihovi gosti odjeveni u replike povijesnih kostima, naoružani pravim mačevima, kopljima, kuburama i topovima vratili su se u daleku 1532. godinu i dočarali kako je izgledala osmanlijska okupacija Klisa (utvrdu u planinskom klancu između Mosora i Kozjaka). U jedinstvenu ozračju kliške tvrđave i na trgovima oko nje osim rekonstrukcije povijesne bitke između uskoka i osmanske vojske održale su se kvalifikacije u mačevanju i turnir u streličarstvu, sajam starih obrta i zanata, predstavljanje povijesnih postrojba te nastupi viteških skupina s vatrama.

U “Uskočkom boju za Klis 2017.” sudjelovalo je preko 300 kostimiranih sudionika, inače članova 30 povijesne postrojbe iz raznih hrvatskih krajeva, ali i inozemne iz Slovačke, Slovenije, Mađarske i BiH.

Galerija slika

FOTO: Žumberački uskoci sudjelovali u boju za Klis FOTO: Žumberački uskoci sudjelovali u boju za Klis FOTO: Žumberački uskoci sudjelovali u boju za Klis