Novosti Sport Događanja

In memoriam Ivan Šlat (31.1.1943.-16.7.2018.)

17.07.2018. / Redakcija

U Zagrebu je 16. srpnja 2018. u 76. godini nakon duge i teške bolesti preminuo dipl. ing. Ivan Šlat.

Ivica Šlat ostavio je neizbrisiv trag u kulturnom, društvenom i gospodarskom životu grada Jastrebarskog i jaskanskog kraja. Rodio se 31. siječnja 1943. u Sisku. Osnovnu školu završio je u Jastrebarskom, gimnaziju u Karlovcu, a Elektrotehnički fakultet u Zagrebu (diplomirao je na elektroakustici). Najprije je radio u Radio industriji Zagreb (RIZ) kao voditelj razvojnog laboratorija te sudjelovao u izvedbi niza novih uređaja u proizvodnji Tvornice elemenata. Od 1977. uspješno je upravljao izgradnjom novih tvorničkih pogona Drvoproizvoda u jaskanskoj industrijskoj zoni.

Godine 1986. pokrenuo je ekološku proizvodnju humusa tehnologijom "kalifornijske gliste". Njegova farma proizvela je i plasirala tisuće kubika vrijedne poljoprivredne prirodne podloge, na kojoj su sađeni mnogi vinogradi tadašnjeg "Jaska vina", vinogradi brojnih privatnih proizvođača te voćarsko-povrtlarske farme diljem Hrvatske.

Od 1992. vodio je glazbenu poduku u Centru za kulturu Jastrebarsko pod nazivom "Glazbena radionica".

Glazbena djelatnost Ivice Šlata osobito je značajna u kulturnoj povijesti našega grada. Svestrani glazbenik, instrumentalist, skladatelj, aranžer i pedagog, još šezdesetih godina osnovao je i vodio mnoge glazbene sastave, od kojih je naročitu popularnost uživao Vokalno-instrumentalni sastav Mladi, prvi rock sastav u jaskanskoj glazbenoj povijesti. Na stotine djevojčica i dječaka našeg grada i kraja naučilo je pod vodstvom inženjera Šlata svirati čitav niz različitih instrumenata. U njegovoj glazbenoj radionici koju je vodio gotovo 20 godina, izredali su se brojni mladi polaznici s kojima je ostvario izuzetne rezultate. Njegove učenice i učenici posebno su se isticali svojim vokalnim izvedbama te nastupima na mnogim priredbama, koncertima i festivalima, na radiju, televiziji i Internetu.

Ivan Šlat sudjelovao je 1986/1987. u obnovi Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko i obnašao dužnost predsjednika toga društva do 1997. U tom razdoblju promicao je rad s mladima, obiteljska druženja, usavršavanje planinarskih znanja i obilježavanje važnih obljetnica jaskanskog planinarstva. Potaknuo je pored ostalog obnovu piramide na Japetiću, pohod članova društvenog podmlatka na Triglav te vrlo bogat i raznolik program društvenih izleta. Naročito se pamte usponi jaskanskih planinara na Kilimandžaro i na Mont Blanc. Godine 1996. članovi društva proglašeni su najboljom sportskom ekipom našeg grada.

Ivan Šlat bio je i ponosni hrvatski branitelj dragovoljac. Djelovao je 1991/1992. u odjelu veze 140. brigade Hrvatske vojske, a 1995. sudjelovao u Oluji, sve to uz korištenje vlastitog vozila.

Plodnu i vrlo uspješnu suradnju Ivica Šlat ostvario je s Ninom Škrabeom i jaskanskim kazalištem, u kojem je djelovao kao glazbeni voditelj, svirač i aranžer u brojnim predstavama ("Jalnuševčani", "Vatru gasi brata skvasi", "Domagojada", "Tri šale" itd). Osobito se pamti njegov doprinos u izvedbi mjuzikla "O'Kaj" (1983), u kojem je sudjelovao kao glazbeni voditelj, dirigent glazbenog sastava i pjevačkog zbora, kao svirač i aranžer. Zanimljivo je da je kao glazbenik sudjelovao i u izvedbi nove verzije "O'Kaja" (2011), gotovo 30 godina nakon prve izvedbe.

Godine 2013. za svoj cjelokupni rad nagrađen je Plaketom Grada Jastrebarskog.

Svojim svestranim djelovanjem, trajnim zalaganjem i vrijednim rezultatima neumorni entuzijast Ivica Šlat, privrženi suprug, otac i djed, proteklih je desetljeća znatno pridonio razvoju kulturnog i društvenog života našega grada.

Pogreb Ivice Šlata održat će se u srijedu, 18. srpnja, u 16 sati na Gradskom groblju u Jastrebarskom.

 

Podijeli