°C 2

Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski

29.01.2018.

Maja Ivčić

Jastrebarsko je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj u kojem se pojavio bicikl pa se tako može podičiti s tradicijom biciklizma dužom od 140 godina. Prvi bicikl u Jastrebarsko stigao je davne 1877. godine, a bogatu je povijest bicikliranja u našem gradu obogatio velik broj sportaša i rekreativaca, zaljubljenika u biciklizam, kao i Klub koturaša Jastrebarsko.

O bogatoj povijesti biciklizma u našem gradu istraživanje su proveli učenici Osnovne škole Ljubo Babić sa svojim učiteljem tjelesnog odgoja Ratkom Stojkovićem. Prilika da svoja zanimljiva otkrića i rezultate prezentiraju javnosti ukazala im se na ovogodišnjoj Noći muzeja koja je tematski bila u znaku sporta.

U Gradskoj galeriji Jastrebarsko u petak je tako održana prezentacija koja je u kratkom vremenu pokušala sažeti 141 godinu biciklizma u našem gradu, spomenuti osobe koje su mu dale važan doprinos od sportaša do osoba koje su u Jaski imale radionice za održavanje bicikala. Poseban značaj imao je gospodin Milan Kleščić koji je doveo prvi bicikl u Jasku.

-Na stranicama Hrvatskog biciklističkog saveza naišli smo na podatak da je Jastrebarsko bilo jedno od prvih gradova u Hrvatskoj koji je imao bicikl pa smo pokušali saznati odakle. Došli smo tako do gospodina Mirka Kleščića koje je 1877. dovezao prvi bicikl u grad – kazao je učitelj Ratko Stojković koji je vodio prezentaciju uz koju je u prostorijama galerije bila postavljena i mala izložba povijesnih dokumenata vezanih za biciklizam u našem gradu, a koju su pomogli postaviti još poneki Jaskanci, čuvari naše povijesti.

-U postavljanju izložbe uvelike nam je u susret izašao gospodin Vladimir Karas koji kao dobri duh Jaske čuva povijest našeg grada. Ustupio nam je originalne dokumente koji govore o povijesti Kluba koturaša iz 1902., '03. i '04., a koji su nam bili polazna točka oko koje se ova priča "zavrtjela". Također, gospodin Goran Ringel nam je uspio nabaviti masu fotografija koje su značajne. Ova izložba je presjek onoga što smo radili – objasnio je Ratko Stojković.

Da bi istražili, naučili i prikazali povijest biciklizma u svom gradu učenici su se zainteresirano angažirali te prikupljali važne podatke uz pomoć svojih učitelja, ali i roditelja što je na posljetku rezultiralo prezentacijom i izložbom koje se mogu nazvati pravim malim draguljima ovogodišnje Noći muzeja. Želja je školaraca i njihovog učitelja da se sve što su napravili dopuni s još više podataka o biciklizmu, kojih nesumnjivo ima.

-Pozvao bih naše građane da ukoliko netko zna da postoji stari bicikl u Jaski da ga barem zabilježimo foto dokumentacijom, a siguran sam da će se u Muzeju naći mjesto da se on izloži. Također ukoliko se pokaže želja i uspije se oplemeniti ova naša izložba vjerujem da se ona može i ponoviti – kazao je za kraj Ratko Stojković.

(mi)

 

Galerija slika

Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski Istraživali dugu i bogatu povijest biciklizma u Jaski