°C 19

Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom

06.06.2018.

Maja Ivčić

"Mene ne zanimaju ideologije, zanima me samo istina o mom gradu" – ističe Zdenko Vuković Cena, autor knjige "Istine i laži o Jastrebarskom" koja je svečano predstavljena u subotu, 2. lipnja, u Glazbenoj školi Jastrebarsko.

Riječ je o knjizi koja sadrži istraživanja poznatog jaskanskog kroničara, istraživača i pisca Zdenka Vukovića Cene o Dječjem domu za ratnu siročad u Jastrebarskom u vrijeme II. svjetskog rata kao i o žrtvama komunističkih zločina u šumi Gović. Istraživanje koje je trajalo pune 24 godine ukoričilo je brojne dokumente, spise, fotografije, već objavljene članke, te možda ono najvrjednije – svjedočanstva ljudi koji su proživjeli to razdoblje.

-Godinama sam to proučavao i nisam na brzinu zaključivao. Konzultirao sam se sa sociolozima i psiholozima. Ovo je škakljiva tema i iza ovoga treba stajati, a ja se nisam povodio nikakvim ideologijama. Mene ideologije ne zanimaju, samo istina me zanimala. Naročito za moj grad Jastrebarsko – rekao nam je Cena.

Kao i mnoge Jaskance smeta ga ljaga bačena na njegov grad o kojem se govori da je bio sjedište logora u kojemu su 40-ih godina prošlog stoljeća, djeca krvavo ubijana. Svojim istraživanjem nastojao je doći do prave istine, želeći dati doprinos u skidanju te crne mrlje s Jastrebarskog kao grada teških zločina.

-Kad netko kaže: "U Jastrebarskom su ubijana djeca", onda pomislite da je to radila vojska. Međutim dokazano je da to vojska nije radila. Pa kažu da su to radili mještani, a ja sam upravo ovom knjigom htio pokazati da to mještani Jastrebarskog nisu radili. Pa govore da su to radile časne sestre - Ćiril Petešić je u svojoj knjizi dokazao da to časne nisu radile, pa niti doktori jer su bili ljubitelji NOB-a, židovi i pravoslavci. Znači nema više tko je mogao raditi te zločine nad djecom – kaže Zdenko Vuković i dodaje:

-U Jastrebarsko su došla bolesna djeca iz jasenovačkih logora, Stare Gradiške i mnogih drugih. Ovdje su došli jer ih je trebalo liječiti i svi oni koji su se za njih brinuli su im pomogli. Svi zapisi o djeci koja su ovdje došla to su potvrdili i koristio sam ih u knjizi da to pokažem.

Promociji knjige nazočili su brojni građani, ali i publicisti koji se bave ovom tematikom. Među njima su bili i publicist akademik Josip Pečarić, slovenski publicist i istražitelj Udbinih spisa Roman Leljak, hrvatski novinar, istraživač i publicist Igor Vukić koji su svi redom pohvalili ovo istraživanje i knjigu. O knjizi je govorio i povjesničar prof. Ivo Karača, jedan od autora predgovora, koji je naglasio kako su u njoj iznesene samo činjenice koje mu daju na težini.

Knjiga "Istine i laži o Jastrebarskom" tiskana je u nakladi Udruge Policije branitelja Jastrebarsko, izdanje je podržalo Ministarstvo branitelja i Grad Jastrebarsko. Zdenku Vukoviću ovo je 15 knjiga, njegova je želja da ona bude smjernica drugima za buduća istraživanja.

-Najvažnija poruka ovog djela jest da ovo nije osveta, ovo nije mržnja, ovo nije poziv osobama koje ne podržavaju ovakav način razmišljanja i istraživanja na bilo kakvu reviziju, nego je ovo knjiga svjedočanstava. I želim da ova knjiga bude smjernica budućim istraživačima koji i dalje imaju mnogo posla oko ove teme – zaključio je Cena.

Galerija slika

Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom Istraživanjem do istine o Dječjem domu u Jastrebarskom