°C 11

Jaskanci predstavili jaslice i običaje moliških Hrvata

04.12.2017.

majai

U Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu možete pogledati izložbu jaslica Paole Palumbo, moliške Hrvatice iz mjesta San Felice del Molise na jugu Italije, a u čije se predstavljanje uključio i Ogranak Matice hrvatske Jastrebarsko.

Program otvorenja izložbe vodila je tako književnica i pjesnikinja, Jaskanka Sonja Zubović, a o moliškim Hrvatima i važnosti njihove višestoljetne opstojnosti govorio je jaskanski književnik i dramatičar Nino Škrabe, naglasivši pritom veliko značenje jaslica kao simbola Božića, zajedništva, ljubavi i obitelji. Sonja Zubović istaknula je da je razlog otvaranja ove izložbe, uz umjetničku ljepotu izloženih jaslica, i davanje važnosti očuvanju jezika i običaja moliških Hrvata. Naime, u sklopu otvorenja izložbe prikazan je dokumentarni film o jedinstvenim živim jaslicama moliških Hrvata u San Felice del Molise. U prikazu tih živih jaslica sudjeluje 150 osoba, manifestacija se odvija na ulicama, u kućama i podrumima u središtu mjesta, a jaslice pokazuju stare zanate, običaje i život predaka moliških Hrvata.U Knjižnici Bogdana Ogrizovića prilikom otvorenja okupili su se brojni Jaskanci i njihovi prijatelji, među ostalima i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe te zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar. Otvorenje izložbe jaslica posjetili su i prijatelji i kolege autorice izloženih jaslica Paole Palumbo koja je studirala hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pa se ovom prilikom ponovno susrela s kolegama iz studentskih dana.

O moliškim Hrvatima

Hrvatski naziv mjesta San Felice del Molise je Štifilić, a to je jedno od tri mjesta u kojem živi zajednica moliških Hrvata u talijanskoj pokrajini Molise. Druga dva su Montemitro (Mundimitar) i Acquaviva Collecroci (Živa voda ili Kruc). Hrvati su se tamo nastanili u bijegu od Turaka u 13. stoljeću, a pretpostavlja se da su došli iz biokovsko-neretvanskog područja, odnosno makarskog primorja i s otoka Hvara i Brača. I danas se u ta tri mala mjesta u pokrajini Molise govori stari hrvatski jezik.

O autorici 

Paola Palumbo rođena je u San Felice del Molise 28. svibnja 1961. Njezina kreativnost počinje izradom nakita od kože i malih ukrasnih predmeta za interijere. Slijedi period slikarstva sa specifičnom upotrebom boja, a izrada jaslica bila je prirodni nastavak umjetničkog puta, iz ljubavi prema rodnome mjestu koje oblikom i položajem pruža savršene ideje za realizaciju jaslica. Svoje radove izlagala je na dvadesetak samostalnih i kolektivnih izložbi u Italiji. Godine 2011. svojim se jaslicama predstavila u Gradskome muzeju Omiša, a izložba u Zagrebu njezino je drugo gostovanje u Hrvatskoj. Na izložbi, koja se može razgledati u izlogu Knjižnice Bogdana Ogrizovića, mogu se vidjeti 23 jaslice, a u njezinoj kolekciji su i jaslice napravljene u ljusci oraha, češeru, šalici za espresso, lanterni, lončiću za kavu, koricama knjiga...