°C 0

Jaskanska knjiga u knjižnicama diljem Hrvatske

16.11.2017.

majai

Knjiga "Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja" ("Svećenička i redovnička zvanja rimokatoličkih župa Jaskanskoga dekanata") autora Anđelka Košćaka, rektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, uglednog pisca i urednika brojnih zapaženih knjiga, člana Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, a koja je svečano predstavljena u Jastrebarskom u svibnju ove godine, dobiva samo priznanja i pohvale. Nakladnici knjige su Župa Svetog Nikole biskupa, Kršćanska sadašnjost i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom.

Krajem prošloga mjeseca Ministarstvo kulture Republike Hrvatske otkupilo je tu vrijednu monografiju za potrebe 130 hrvatskih knjižnica i čitaonica, od Dubrovnika, Imotskog i Šibenika pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara.

Knjiga "Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja" govori o svećeničkim i redovničkim zvanjima s područja svih župa Jastrebarskoga dekanata. Jaskanski kraj dao je Zagrebačkoj nadbiskupiji i hrvatskom narodu dvojicu kardinala i zagrebačkih nadbiskupa - blaženog Alojzija Stepinca i Slugu Božjeg Franju Kuharića, potom nadbiskupa ohridskoga, fra Rafaela Levakovića, trojicu zagrebačkih biskupa - Benedikta Vinkovića, Petra Petretića i Martina Borkovića, zatim porečko-pulskog biskupa Dragutina Nežića, vojnog ordinarija Jurja Jezerinca, varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, naslovnog skradinskog biskupa Mihaela Matkovića i Službenicu Božju Žarku Ivasić. U nizu svećenika, redovnika i redovnica, o kojima detaljno izvještava ova knjiga, bilo je mučenika, kanonika, profesora teologije i znanstvenika, književnika i pjesnika, glazbenika, kateheta, istaknutih pastoralnih djelatnika, vrijednih pučkih misionara i evangelizatora, zaslužnih i omiljenih redovnika i redovnica.

Prikupljena građa sabrana je i sistematizirana na više od 300 stranica teksta koji je upotpunjen s oko 1100 bilješki i velikim brojem fotografija. U ovoj bogato ilustriranoj knjizi izneseni su mnogi dosad nepoznati podaci, temeljeni na znanstvenom istraživanju arhivske građe pa knjiga ima sve značajke izvornog znanstvenog rada.

Knjigu možete nabaviti po povoljnoj promotivnoj cijeni u župnom uredu Župe Svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom.