°C 9

Jaskanska knjižnica bez programa za Mjesec knjige

06.11.2017.

majai

U manifestaciji Mjesec hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenog ove godine svojim programima sudjeluje velik broj knjižnica diljem naše zemlje no ne i Gradska knjižnica Jastrebarsko. Naime, zbog premalog broja zaposlenih jaskanska knjižnica, koja djeluje pod Centrom za kulturu, nije u stanju organizirati niti jedno događanje povodom ove poznate manifestacije.

U tijeku je Mjesec hrvatske knjige, manifestacija u koju se svake godine u ovo doba svojim programima uključuju knjižnice i čitaonice te srodne ustanove diljem Lijepe naše sve u svrhu popularizacije književnosti i knjiga. Sutra, 7. studenog, počinje i 40. sajam knjiga Interliber koji će na Zagrebački velesajam privući brojne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.


Bogat program povodom Mjeseca knjige jaskanskim knjigoljupcima uvijek je nudila i Gradska knjižnica Jastrebarsko što ove godine, na žalost, nije slučaj. U programskoj knjižici koja sadrži više od 2000 događanja, nema niti jednog za jaskansku publiku.

Knjižnica s jednim djelatnikom

Organizacija bilo kakvih događanja vezanih uz knjižnicu u posljednje je vrijeme svedena na minimum. Putopisna predavanja, književne večeri, večeri poezije i sve što se događalo posljednjih godina u jaskanskoj knjižnici postalo je stvar prošlosti, što je vidljivo svima koji su knjižnicu i njena događanja redovito posjećivali.



Knjižnica naime, od ožujka ove godine posluje sa samo jednom djelatnicom koja se uz redovnu djelatnost knjižnice ne može posvetiti i organizaciji spomenutih događanja jer se radi o poslu za veći broj djelatnika.

Poništen natječaj za knjižničara

Doznali smo kako je sredinom ove godine bio raspisan javni natječaj za prijeko potrebnog knjižničara u Gradskoj knjižnici Jastrebarsko no iz nekih razloga on je poništen. Iz Centra za kulturu u čijem je sastavu knjižnica rekli su nam da je natječaj za djelatnika knjižnice bio poništen od strane osnivača – Grada Jastrebarskog kod kojeg smo također potražili odgovor na pitanje vezano za spomenuti natječaj. Odgovor na upit još uvijek nismo dobili, no izvori bliski Gradu kažu nam da je natječaj poništio Centar za kulturu.

I dok se u Gradu i kulturnoj ustanovi koju Grad financira ovako "loptaju" s odgovornošću, Gradska knjižnica – mjesto koje bi trebalo biti središte kulturnih zbivanja, ne nalazi se ni na jednoj karti gradskih događanja bila ona povodom Mjeseca knjige ili pak proslave Dana grada u kojoj pak sudjeluju gotovo sve institucije i udruge u Jaski.

Knjižnice se tako u nekim drugim gradovima preuređuju, grade ili svečano otvaraju, dok se u našem, ionako malena gradska knjižnica, zanemaruje i od strane odgovornih, izgleda, zaobilazi u širokom luku.