°C 12

Klinčaselski školarci sudjeluju u projektu "Umijeće korištenja informacija"

30.08.2018.

Vana Pocrnjić

U utorak, 28. kolovoza, u OŠ Klinča Sela održano je predstavljanje projekta Umijeće korištenja informacija koje se provodi u OŠ Klinča Sela te pripadajućim područnim školama u Repišću i Kupincu.

Ravnatelj OŠ prof. Ivo Karača ukratko je predstavio ciljeve projekta te novosti u programu škole koje će biti uvedene ove školske godine, dok su dio aktivnosti koji se odnosi na razvoj digitalne pismenosti predstavili predstavnici partnerske organizacije Instituta za razvoj i inovativnost mladih – Ana Tolić i Vlado Lendvaj.

Cilj projekta Umijeće korištenja informacija je unaprjeđenje informacijske pismenosti učenika/ca škola te razvoj njihovih vještina digitalne, medijske, čitalačke, prirodoslovne, multikulturalne i jezične pismenosti. Aktivnostima projekta će biti obuhvaćeno 250 učenika škole, a projekt se provodi kroz 2 faze.

U prvoj fazi projekta koja završava s krajem kolovoza, provedeno je stručno usavršavanje više od 40 odgojno-obrazovnih djelatnika u područjima primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi, poticaja razvoja digitalne i prirodoslovne pismenosti kod učenika, izrade informacijskih proizvoda, poticanja čitalačkih vještina učenika, te u području podučavanja prirodoslovnih predmeta.

Druga faza projekta su aktivnosti za učenike/ce koje započinju u ovoj školskoj godini - 2018./2019. kroz sudjelovanje u osam novih izvannastavnih aktivnosti koje će biti razvijene u sklopu projekta gdje će se poticati čitalačka pismenost učenika 7. i 8. razreda, aktivno korištenje engleskog jezika za učenike 4. razreda, poticanje razvoja digitalne pismenosti za učenike viših razreda, poticanje medijske pismenosti na engleskom jeziku, razvijanje interesa za kulturom, razumijevanje drugih kultura..  

U dosadašnjem tijeku projekta škola je opremljena s robotičkom (60 edukacijskih mikroračunala: BBC micro:bit; 9 edukacijskih kompleta za poučavanje Internet of Things tehnologije i 20 setova dodataka za edukacijska mikroračunala) i računalnom opremom (12 prijenosnih računala, 20 tableta, 2 e-čitača, 2 fotoaparata, 2 multifunkcijska uređaja, 1 plastifikator i 1 diktafon).

U narednim mjesecima nabavit će se još i elektroakustički verbotonalni aparat, preko 500 naslova za popunjavanje fonda knjižnice, uključujući slikovnice na hrvatskom i engleskom jeziku te će se opremiti prostor i kutak za čitanje u knjižnici, kao i prostor za provođenje ostalih izvannastavnih aktivnosti s učenicima.

U provedbi projekta i novih izvannastavnih aktivnosti sudjeluje ukupno 14 učitelja/ica razredne i predmetne nastave te stručne suradnice pedagoginja, logopedinja i knjižničarka Osnovne škole „Klinča Sela“.

Projekt Umijeće korištenja informacija zajednički provode Osnovna škola „Klinča Sela“ Klinča Sela, Institut Ruđer Bošković, Institut za razvoj i inovativnost mladih i Institut za razvoj tržišta rada. Vrijednost projekta je 1.406.626,63 HRK, a u 100% iznosu sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je započeo 30. studenog 2017. godine te traje do studenog 2019. godine.