°C 13

Krabatfest u Slavetiću: Dva dana festivala kulture, vina i vode

05.09.2019.

Redakcija

U Slavetiću, 7. i 8. rujna 2019. godine, održat će se 18. Krabatfest-Festival kulture, vina i vode.

Naime, radi se o međunarodnom festivalu koji se održava u Njemačkoj, Sloveniji i svake četvrte godine u Hrvatskoj. U Hrvatskoj će 2019. godine aktivnosti Krabatfesta biti će na temu kulture, vina i vode. 

Festival kulture - predstavljanje kulturne baštine Zagrebačke županije od Žumberka do Pokuplja, a posebno materijalnu i nematerijalnu baštinu Grada Jastrebarskog (u sklopu se kojeg nalazi naselje Slavetić) te poveznice sa okolnim općinama.

Festival vina - predstavljanje bogatstva vina i vinara jaskanskog kraja i vinogradarske podregije Plešivica te gostiju - povijest, običaji, tradicionalni i suvremeni alati vezani uz vinarstvo.

Festival vode - bogatstvo prirodnih izvora, mlinova, razvoja svijesti o vodi kao izvoru života i kvaliteti vode po kojoj je Hrvatska visoko rangirana u svijetu a preko vode i mlinarstva se povezuje se život i djelovanje Janka Šajatovića – Krabata u Njemačkoj.

Na manifestaciji koja traje dva dana uz zabavni program biti će sadržaji za djecu i odrasle vezani uz plemićku, vojničku i pučku tradiciju poput radionica raznih prikaza i umijeća, proizvoda vezanih za vino i vodu, prikaz narodnih nošnji i povijesnih postrojbi te modne revije suvremenog s tradicijskim elementima, a sve to uz ugostiteljski i zabavni program.

KUD Lipa je nositelj projekta, ali aktivnosti će se provoditi u suradnji s mještanima te s lokalnim udrugama iz raznih područja djelovanja.