°C 2

KUD Bratinečko srce slavi 10 godina rada

18.11.2017.

majai

Koncertom "Dober večer, gazdarica" KUD „Bratinečko srce“ Bratina će proslaviti 10 godina rada KUD-a i 80 godina folklorne tradicije u Bratini. Članovi vas pozivaju da se dođete družiti s njima u školsku sportsku dvoranu OŠ "Vladimir Nazor" Pisarovina večeras u 19 sati.

KUD će tom prigodom izvesti koreografije Bratine nastale u prošlih 10 godina, kao i koreografije Podravine, Međimurja i Žumberka. Gosti koncerta će biti KUD "Slavonija" Gornji Andrijevci, a oba KUD-a će ranije u danu na svečanoj sjednici KUD-a potpisati Povelju o prijateljstvu te time na papiru ovjekovječiti njihovo višegodišnje prijateljstvo i druženje. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže slavlju te da zapjevaju iz sveg srca, a ulaz je slobodan.KUD „Bratinečko srce“ Bratina je osnovan u rujnu 2007. godine nakon više od dvadeset godina prestanka rada, a na temeljima preko 80 godina dokumentirane folklorne tradicije u Bratini. Društvo trenutno broji oko 70 članova koji djeluju u četiri skupine: dječja scensko folklorna skupina, folklorna skupina odraslih, tamburaški orkestar te dječji tamburaški sastav. KUD prvenstveno nastupa s pjesmama i plesovima Bratine, ali izvode i plesove ostalih krajeva kontinentalne Hrvatske. Uz scenske nastupe društvo se bavi prikupljanjem i obradom pjesama, plesova i narodnih običaja Bratine, s ciljem očuvanja i primjerene prezentacije istih.

Prošlog tjedna društvo je i otvorilo izložbu fotografija Bratine i Bratinčaka kroz 20. stoljeće s time da su neke od fotografija starije od 100 godina. Izložba se može pogledati u atriju novootvorene zgrade Općine Pisarovina.

Društvo je inače i član udruge "Družina"- čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga, koja djeluje pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te član IGF-a - Međunarodne unije folklornih skupina sa sjedištem u Francuskoj, a kojoj je cilj međunarodna suradnja te prezentacija kulturne baštine pojedinih naroda na međunarodnoj razini.