°C 23

LD "Srnjak" nagrađeno međunarodnim priznanjem

18.04.2017.

majai

Izvještajnu skupštinu Lovačkog društva „Srnjak“ Volavje obilježila su dva iznimno značajna događaja za članove društva; dodjela priznanja Međunarodnog savjeta za lov i zaštitu divljači te završetak prve faze obnove lovačke kuće.

Lovačko društvo „Srnjak“ Volavje osnovano je 1999. godine, a čine ga 27 članova čime spada među manja lovačka društva na području Zagrebačke županije. Međutim, obzirom na način rada i aktivnost svojih članova, može se svrstati među najkvalitetnija društva u Zagrebačkoj županiji, o čemu svjedoči i jedinstveno priznanje Međunarodnog savjeta za lov i zaštitu divljači (CIC), međunarodne, nevladine i neprofitne organizacije u čiji je rad uključeno više od 50 država Svijeta, a koja ima za cilj zaštitu divljači i promociju lovstva, kao održivog načina upravljanja prirodnim resursima. Ova organizacija funkcionira kroz koordinacijske forum u nordijskim zemljama, na području Mediterana te na području Srednje i Istočne Europe.

Priznanje za izuzetan doprinos u međunarodnoj promociji lovstva, predsjedniku društva dr.sc.Krunoslavu Pinturu, u ime koordinacijskog foruma za Srednju i Istočnu Europu uručio je predsjednik Foruma, ing. Tone Vršćaj.

Vrijedi spomenuti da je L.D. „Srnjak“ Volavje prvo društvo na području Republike Hrvatske koje je primilo ovakvo priznanje, ali i da iza ovog priznanja stoje godine uzornog rada u gospodarenju divljači i promociji lovstva kroz brojne aktivnosti, poput primjerice organizacije Akademskog lova u kojem sudjeluju renomirani stručnjaci iz područja lovstva i zaštite prirode iz Hrvatske ali i drugih europskih zemalja, znanstveno - nastavna suradnja s visokoškolskim ustanovama ali i izvrsna suradnja s lokalnom zajednicom.

Osim spomenutog priznanja, tijekom mjeseca ožujka završeni su radovi prve faze obnove lovačke kuće koja se nalazi na području lovišta I/116 „Bukovica – Močvarski breg. Izvedeni radovi su obuhvatili izmjenu prozora, obnovu krovišta i ganka kuće. Lovačka kuća je zapravo tradicionalna drvena prigorska kuća, koja ujedno predstavlja kulturnu, odnosno graditeljsku baštinu jaskanskog kraja, a koja je nakon prenamjene funkcije sačuvana u izvornom obliku zahvaljujući lovcima.

Tijekom izvedbe radova poštivani su svi autentični graditeljski elementi, u čemu je značajan doprinos, uz članove društva, dao i gosp. Božidar Šiktar. Obnovu kuće je financirala Zagrebačka županija kroz Program potpora za razvoj i unaprijeđenje lovstva u Zagrebačkoj županiji, kroz mjeru „Izgradnja, adaptacija, uređenje i opremanje tradicijskih lovačkih domova sa popratnim objektima“, a uređenje okoliša kuće i Grad Jastrebarsko.

Galerija slika

LD "Srnjak" nagrađeno međunarodnim priznanjem LD "Srnjak" nagrađeno međunarodnim priznanjem LD "Srnjak" nagrađeno međunarodnim priznanjem