°C 20

Mališani iz Klinča Sela osvojili Velebit

29.05.2018.

Maja Ivčić

Učenici Osnovne škole Klinča Sela i njihovi roditelji uživali su na zanimljivom i poučnom izletu na Velebit koji je za njih organiziralo Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko, a financijski podržala Općina Klinča Sela.

Puni dojmova klinčaselski mališani su se vratili s izleta na Sjeverni Velebit. U vođenju i organizaciji puta pomogli su im iskusni vodiči, a ulaznice za Nacionalni park Sjeverni Velebit i Kuću Velebita koje su tom prilikom posjetili, osigurala je Općina Klinča Sela.Ujedno je to bio i završetak Male planinarske škole za trećaše i četvrtaše koji su od početka školske godine marljivo učili i stjecali nova znanja o planinama, planinarenju i ponašanju u planini.

Tom prilikom posjetili su Kuću Velebita- informacijski centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit koja je smještena u selu Krasnu, jednom od najvećih planinskih naselja. Ondje su saznali sve o bogatstvu Velebita, njegovoj raznolikosti te kulturnoj i prirodnoj vrijednosti koju nosi od njegove flore i faune, specifičnog krškog krajobraza, klime i geologije.Prava priroda Sjevernog Velebita bila je drugi cilj malih posjetitelja iz Klinče. Velebitski botanički vrt, Vrh Veliki Zavižan, Zavižanska kosa, planinarski dom Zavižan, meteorološka postaja Zavižan i vrh Vučjak – sve to imali su prilike upoznati na ovom poučnom izletu.Jedna skupina planinara uspela planinarskom stazom na vrh - Veliku kosu (1622 m n.v.), a druga na Veliki Zavižan (1676 m n.v.). Nakon kratkog odmora u planinarskoj kući Zavižan osvojen je i Vučjak.

(foto: OŠ Klinča Sela)

Galerija slika

Mališani iz Klinča Sela osvojili Velebit Mališani iz Klinča Sela osvojili Velebit Mališani iz Klinča Sela osvojili Velebit Mališani iz Klinča Sela osvojili Velebit