°C 10

Mladom inovatoru iz Pisarovine svjetsko zlato za jedinstveni izum

17.11.2017.

majai

Ivan Golubić, 21-godišnji mladić iz Pisarovine izumio je jedinstveni električni bicikl Grunner X, a predstavivši ga na međunarodnom sajmu inovacija iENA 2017, održanom u Nürnbergu, osvojio je zlatnu medalju.

Među 800 inovacija iz 31 zemlje svijeta na 69 međunarodnom sajmu u Nürnbergu predstavila se i tvrtka Mobile Vehicle Technology iz Pisarovine koja je pod vodstvom 21-godišnjeg Ivana Golubića svjetskoj javnosti predstavila električni bicikl Grunner X.

-Riječ je o biciklu koji sadrži jedinstveni “Black Box”, odnosno sklop s raznim modulima koji mu omogućava ekstreman domet od 350 kilometara sa samo jednim punjenjem koje traje 45 minuta. Bicikl je siguran i od krađe jer je konstantno povezan na mrežu putem 3G modula, a korisnik može u svakom trenu putem GCloud platforme vidjeti gdje se bicikl nalazi, tko ga vozi, isključiti ga iz bilo koje lokacije na svijetu-objasnio nam je to njegov izumitelj, mladi Ivan Golubić istaknuvši kako je naglasak kod ovog modela bicikla stavljen na avanturu kako bi pružio korisniku novi doživljaj.

Tehnologija koja ostavlja "bez teksta"

Ideja za takvu inovaciju je, kaže nam, nastala još prije dvije godine kada mu se javila osobna potreba za nekim drugačijim sredstvom prijevoza pa je od običnog bicikla želio napraviti puno više.

-Nikada nisam htio da to bude “samo” bicikl, nego da ima razne druge mogućnosti. Tu je krenuo razvoj tehnologije, baterijskog paketa, BMS-a (Battery Management System), Universus modula, kao upravljačkog sustava na vozilu. Putem su se stvarale razne ideje poput ručke koja vibrira ako se automobil približava biciklu sa stražnje strane, sva ta tehnološki inovativna rješenja su pretočena u jedan novi proizvod – Grunner X – kazao nam je Ivan Golubić.

Njegova ideja prepoznata je i nagrađena na nedavno održanom Međunarodnom sajmu inovacija gdje je zadivila stručni žiri koji je biciklu Grunner X dodijelio zlatno priznanje u kategoriji.

-Vjerujemo kako je do te titule došao upravo zbog prezentirane tehnologije koja je doslovno ostavljala "bez teksta" stručni međunarodni žiri, ali i potencijalne poslovne partnere. Odlika ovog bicikla je svakako domet i sve mogućnosti koje pruža korisniku, od aplikacije za pametni telefon, pa sve do ugođaja vožnje, zahvaljujući posebnim suspenzijama i kvalitetnoj opremi. Bicikl je privukao pažnju i svojim dizajnom, koji se svakako razlikuje od do sad viđenih – kaže Ivan.

Zaljubljenik u nove tehnologije

Ovaj perspektivni mladić iz Pisarovine inače je inženjer mehatronike i strastveni zaljubljenik u nove tehnologije, elektroniku i robotiku, a svoj put je započeo još u djetinjstvu kada je sam počeo izrađivati svoje robote. Nakon što je završio srednju tehničku školu Ruđera Boškovića u Zagrebu koja mu je, kako kaže, omogućila kvalitetan stručan razvoj znanja, upisuje studij na Tehničkom veleučilištu gdje se posvetio razvoju svojih ideja te okupio tim stručnjaka s kojima se upustio u poduzetničke vode.

-Ne izlazim puno, radije se posvetim poslu kako bi se isti dovršio na vrijeme i kako bi sve spremno plasirali na tržište ili predstavili kupcima i investitorima. Smatram kako nisam prerano počeo s poduzetništvom jer tržište stalno napreduje, a na nama je da na vrijeme budemo u korak s njim-govori mladi inovator.Vlasnik je i Startup tvrtke Mobile Vehicle Technology koja je registrirana u Pisarovini, a usmjerena je ka vanjskom tržištu, ne samo europskom već američkom i azijskom gdje pronalazi svoje partnere.

-Do sada smo ostvarili zaista mnogo kontakata s raznim proizvođačima u industriji, a trenutno dovršavamo pregovore s nekoliko proizvođača električnih vozila za široke mase – rekao nam je Ivan koji se nada da će se tržište električnih vozila u godinama pred nama razviti i u Hrvatskoj.

-Uvjeren sam kako će u narednim godinama tržište električnih vozila sve više rasti i u Hrvatskoj, jer svakako moramo pratiti globalne trendove. Kupovna moć u Hrvatskoj nije na razini kao što je u nekim drugim državama gdje imamo tržište, mi tu planiramo pridonijeti razvojem drugih proizvoda u većim serijama za široke mase. Inozemno tržište električnih bicikala je u dvije godine poraslo za 20%, a nastavlja kontinuirano rasti. Razvoj tehnologije transporta je u punom jeku te svakako planiramo nastaviti raditi kako bi bili u korak s napretkom tehnologije – kaže nam Ivan.

Uspjeh diktira način razmišljanja

Iako vanjsko tržište nudi perspektivu, mladi inovatori iz Pisarovine ne planiraju odustati od razvoja proizvodnje u našoj zemlji.

-Naš plan je svakako ostaviti razvoj i proizvodnju u našoj državi, ali otvaranjem sestrinskih poduzeća u drugim državama otvaramo sebi cijeli niz mogućnosti koje na žalost još nisu dostupne kod nas, ovdje prvenstveno mislim na prodaju proizvoda kakve mi radimo, razvoj softvera i sličnih rješenja-rekao nam je Golubić te istaknuo kako je Hrvatska puna potencijala u koji se sustavno treba ulagati kako bi se mladima omogućilo da uspjeh ostvare upravo ovdje.

-Uspjeh ne diktira to je li tvrtka u ruralnom području ili nekom gradu, to diktira način razmišljanja koji mora biti pozitivan. Hrvatska je puna potencijala, Pisarovina je puna potencijala, njega treba znati iskoristiti – moramo surađivati s osnovnim i srednjim školama, fakultetima i usmjeravati mlade ljude u nova i inovativna poduzeća. Poticati poduzetništvo u mladim danima – čak i da Startup propadne, imate još 10 ili 20 godina da popravite greške, pobijedite izazove i gradite svoj poslovni uspjeh – zaključio je mladi inovator Ivan Golubić.

(fotografije ustupio Ivan Golubić)