°C 14

Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu

12.02.2018.

Maja Ivčić

Krašić je u subotu, 10. veljače, obilježio 58. godišnjicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca – Stepinčevo. Dolinu kardinala posjetilo je mnoštvo hodočasnika iz svih krajeva Lijepe Naše kako bi molili na njegov zagovor i prisjetili se njegovih djela koja je učinio za hrvatski narod.

-Dolazimo često u Krašić jer tu imamo tetu. Prije svega mi to predstavlja mir, molim zagovore za zdravlje i mir u obitelji. Poseban je ovo kraj i svaki puta navratimo u crkvu i obiđemo križni put, jer je tu poseban osjećaj mira – rekla nam je gospođa Dragana rodom iz Hercegovine.

S njom je u Krašić na Stepinčevo došla i gospođa Boška kako bi zahvalila za ozdravljenje svog nećaka.

-Nećak mi je bio dugo bolestan i molili smo se svakome, a nekako posebno Stepincu i mislim da je upravo po njegovom zagovoru nećak ozdravio jer deset godina je prošlo i on je sada zdrav – kazala je gospođa Boška.

Dan uoči Stepinčeva u Krašić se iz Zagreba pješice uputila i grupa hodočasnika Marijanskog zavjeta za domovinu.

-Došli smo iz Zagreba pješice, nas devet. Krenuli smo u petak u 8 sati od crkve Uznesenja BDM iz Stenjevca, hodali smo do Jastrebarskog, prenoćili smo u pastoralnom centru župe Sv. Nikole gdje smo malo odmorili i jutros u 5 sati smo krenuli prema Krašiću. Došli smo oko pola 10 sati – ispričala nam je gospođa Ana Šarić.

Ovu skupinu Marijanskog zavjeta koji svake godine u 75 dana pješice obiđe hrvatska svetišta na putu od 1750 kilometara, ništa nije spriječilo ni da po hladnom zimskom vremenu hodočaste u rodni kraj kardinala Stepinca koji je i njihov svetac zaštitnik.

- Svake godine dođemo ovdje zahvaliti blaženom Stepincu. On je zaista uzor svima nama i nastojimo ga slijediti u vjeri u uskrslog Kista, i trudimo se koliko god možemo biti Kristovi i vjerovati – dodala je gospođa Šarić.

Nakon svečane svete mise koju je predvodio kardinal Vinko Puljić, pred Stepinčevim kipom vjernici su upalili svijeće. Svake godine u Krašiću je sve više hodočasnika pa se ovo malo mjesto smjestilo na kartu vjerskog turizma u Hrvatskoj.

-Iz dana u dan sve više putnika, hodočasnika nam dolazi. Javljaju se u turističku zajednicu, u župu i to će biti iz dana u dan sve više i u punom smislu riječi će to biti svetište, a na nama je da ga još bolje oplemenimo, da to iskoristimo i da nas iz dana u dan bude sve više, da naša djeca ostaju ovdje. Nadam se da ćemo prepoznati ovaj Božji dar koji smo dobili i svi zajedno ga složno nastaviti razvijati – rekao nam je načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik.

Na putu ka razvoju vjerskog turizma Fajnik je najavio uređenje parkiralište, izgradnju crkve na otvorenom, župnog pastoralnog centra te galeriju u koju bi se smjestila umjetnička dijela blaženika.

Ove godine Stepinčevo u Krašiću imalo je i posebniji značaj jer se obilježava 120. godišnjica Stepinčeva rođenja i 20. godišnjica od njegova proglašenja blaženim.

 

Galerija slika

Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu