°C -2

Na Žumberku radionice domaće kuhinje

01.12.2017.

majai

U organizaciji Javne ustanove Park prirode “Žumberak-Samoborsko gorje” tijekom proteklog mjeseca u Jurkovom selu na Žumberku odvijale su radionice za ugostitelje i voditelje planinarskih domova Seljačkog domaćinstva "PodŽumberak".

SD “PodŽumberak“ s Hostelom Flores pruža usluge smještaja, domaće hrane i kulturnih sadržaja ovog kraja. Posluje od 2001. godine i od samoga početka je uvrstilo tradicijsku žumberačku kuhinju u svoj jelovnik. Tijekom godina se kuhinja prilagodila potrebama modernog doba i čovjeka. U istom objektu se nalazi i "Agrotouristico" turistička agencija čiji vlasnik Josip Klanfar ima razrađene aranžmane za područje Žumberka. Jedan od aranžmana je i "Bio farming", koji se uklopio u projekt Radionice "Uživam tradicijo".

Riječ je o radionicama koje su sastavni dio EU projeta „Uživam tradicijo“ iz prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske, program Interreg V-A SI-HR.Glavni cilj projekta je uspostavljanje kulinarske transverzale od Panonije do Jadrana koja će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj autohtone tradicije i kulinarstva u obliku privlačnih programa koji će se na temelju dugoročno održivog sudjelovanja lokalnih ponuđača provoditi na jedinstvenim područjima baštine: klijet na Trškoj gori, Botanički vrt i Muzej grada Ljubljane, Trubarjeva domačija u Rašici, Lončarsko selo Filovci - muzej na otvorenom, Park prirode Žumberak–Samoborsko gorje, jezgra naselja Prezid i Vrsar i muzeji Krapine.

Putem ovakve suradnje želi se motivirati i educirati ugostitelje na višu razinu kulinarske i turističke ponude u ovim krajevima. Nova uprava PP "Žumberak - Samoborsko gorje"; ravnatelj Kristijan Brkić, prof, voditeljica Eko-centra Budinjak, Dubravka Kranjčević, dipl.ing.biologije (voditeljica projekta) i Marko Trupković, magistar antropologije i sociologije (koordinator projekta) sve to upravo čine.

Radionici i okruglom stolu su prisustvovale i dvije turističke agencije "Intelekta" i "Alladin-DMC" iz Zagreba, koje su zainteresirane za daljnji razvoj ovog Projekta.

Održavanje ovih radionica poklopilo se s 80. obljetnicom početka hrvatsko- slovenske gospodarske suradnje započete na istom mjestu u Jurkovom selu godine 1937. Tu je trgovac Marko Bartaković sagradio kuću koja je imala dućan, kuglanu i gostionu. On i njegova supruga imaIi su viziju razvoja Žumberka i odmah stupili u suradnju sa „Kmetijskom družbom“ iz Ljubljane. Bili su svjesni činjenice da je Žumberak izvorište zdravlja, zdrave hrane i ljekovitog bilja.Trgovac Marko pokrenuo je berbu ovog bilja i vrsnih čajeva koje je „ Kmetijska družba“ redovito i rado naručivala i otkupljivala. Originalni dokument o toj suradnji iz 1937. i podaci o toj obitelji mogu se vidjeti na sadašnjoj adresi ,Jurkovo selo 42.

Glavna domaćica radionice Snježana Klanfar u suradnji sa sudionicima je pripremala neke od jela tradicionalne žumberačke kuhinje: ugorci na župu s tenfanim krumpirom, trence, žumberačko varivo, ocvirnjaču, hladetinu, kiselu repu s mesom, rogačnicu,.... i dr.

Na radionici je također prikazan i moderniji pristup žumberačkoj kuhinji, koji je zadržao osnovu tradicije a opet je prilagođen modernom dobu i čovjeku. Neka od jela koja su bila pripremljena i ponuđena za prezentaciju su pastrva u kuruznom brašnu, namazi od graha i čvaraka, povitice s raznim pekmezima....

Moramo napomenuti da su radionici pripomogle dvije Žumberčanke, DanicaTomić iz Sošica i Mare Marić iz Žamarija. One su upotpunile jelovnik sa žgancima, pogačom i božićnjakom, nezaobilaznim dijelom žumberačke tradicionalne kuhinje.

Galerija slika

Na Žumberku radionice domaće kuhinje Na Žumberku radionice domaće kuhinje Na Žumberku radionice domaće kuhinje