°C 2

Najprije čistili okoliš, potom održali Skupštinu

27.10.2017.

majai

Ekološko društvo Žumbetrak ovih je dana održalo svoju Godišnju skupštinu na kojoj se prisjetilo svih akcija čišćenja odrađenih ove godine te podijelilo prigodne zahvalnice i priznanja. Svačanoj skupštini prethodila je još jedna akcija čišćenja okoliša vrijednih članova društva.

Tridesetak volontera, članova Ekološkog društva Žumberak zasukalo je rukave i bacilo se na posao čišćenja šume uz cestu ispod zaseoka Šinkovići. Uklanjali su otpad odbačen u šumu i rasčistili hektar površine u neposrednoj blizini spomenika Stjepanu Šinkoviću, koji je na tom mjestu vozeći traktor stradao. Volonteri su otpad ručno sakupljali u vreće što je bio i jedini način da se očisti spomenuto područje.

U najavi nove akcije

Prikupljeno je 30 velikih vreća otpada, nekoliko komada krupnog otpada te automobilskih guma, a sav prikupljeni otpad odvezen je u nekadašnji kamenolom Cvitkovača odakle ga je pokupila tvrtka Eko Flor.

Prije same eko akcije, članovi Ekološkog društva obišli su velik dio terena na Žumberku kako bi napravili planove čišćenja za naredno razdoblje. Kako doznajemo, na proljeće se očekuje čišćenje okolice Drašćeg Vrha, strmog terena površine dva hektara.

Dodijelili priznanja

Nakon provedene eko-akcije u Žamarijama je održana 19. redovna izvještajna Skupština ED Žumberak na kojoj su podnesena izvješća o radu.

Po natječaju Uljepšajmo svoj zavičaj "Više cvijeća, manje smeća" uručena su priznanja Bistrou Žumberački raj, g. Petru Miljenoviću, za kvalitetne ugostiteljske usluge i doprinos unapređenju turizma u Žumberku. Za park u selu Poklek diplomu je primio g. Janko Dragozet, koji je aktivno sudjelovao i u eko-akciji, a za uređenje potoka Sušica u Sošicama priznanje je dodijeljeno udruzi Žumberačke vile i predsjednici Zorici Ličko.

(foto: Udruga Uskok Sošice)