°C 9

Nakon 50 godina stvaralaštva predstavu posvetio Žumberku

13.12.2017.

majai

U koprodukciji zagrebačkog kazališta KNAP i karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom u Zagrebu ovog će vikenda biti premijerno izvedena nova predstava Nine Škrabea, "Dobri čovjek Bažulek", u režiji Georgija Para.

Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune. Jednog dana se nenadano nađe u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije - izgubi posao, stan i ženu te krene u tragikomičnu, kerempuhovsku potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine.

Nino Škrabe, književnik i dramatičar, umjetnički voditelj Kazališta Škrabe i član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, ovom predstavom počinje proslavu svoje velike obljetnice, 50 godina kontinuiranog umjetničkog djelovanja.

-Dobri čovjek Bažulek nastavak je moje uspješne suradnje s legendarnim redateljem Georgijem Parom, okrunjene nizom popularnih histrionskih i knapovskih predstava (Ljubica, Idu svati mlade ni, Malo morgen, Francekova teta, Koltovi generala Pattona). Već sama ta činjenica predstavlja razlog za istinsku radost i zadovoljstvo, a nova premijera najljepši je mogući dar kada slavim 50 godina bavljenja kazalištem. Kao i svi moji dosadašnji tekstovi i ovaj je na neki način vezan s mojim zavičajem, jaskanskim krajem. Predstavu redatelj Paro i ja posvećujemo Žumberku i Žumberčanima. Zašto i kako, doznat ćete kad pogledate Dobrog čovjeka Bažuleka-kazao je Škrabe o predstavi.

U predstavi glume Mladen Vasary, Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo i Nino Pavleković. Pretpremijera "Dobrog čovjeka Bažuleka" je 15. prosinca, svečana premijera 16. prosinca, a prva repriza 17. prosinca, u zagrebačkom Kazalištu KNAP, Ivanićgradska 41 a, u 20 sati. Karlovačka premijera predviđena je za početak veljače 2018.

Galerija slika

Nakon 50 godina stvaralaštva predstavu posvetio Žumberku