°C 20

Noć muzeja u Cvetkoviću: Drveni i limeni instrumenti, stara kolica za prijevoz bubnja...

05.02.2019.

Redakcija

Malo drugačiju Noć muzeja od ostalih imali su mještani Cvetkovića, Jastrebarsko, gdje su posjetitelji  imali priliku vidjeti bogatstvo drvenih i limenih instrumenata, drvene stalke za note, note stare više od 100 godina, kolica koja su služila za prijevoz bubnja, stari bicikl, trubu koja je služila za uzbunjivanje mještana kad je negdje bio požar i slično.Većinu tih prastarih instrumenata sačuvali su sami mještani, a dio su im za ovu priliku posudili vatrogasci Petrovine, Domagovića i Plešivice te Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Vinko Jeđut.

Drugi dio izložbe bio je posvećen samoj Limenoj glazbi DVD Cvetković - od prve generacije na fotografijama, do generacije 1975. koja se jedno vrijeme zvala: "Pionirsko –omladinska limena glazba" čiji su eksponati sačuvani i danas.U glazbenom dijelu Noći muzeja nastupila je zadnja generacija puhačkog orkestra, a na samom kraju upriličen je glazbeni dio posvećen jednoj ES trubi koja je davnih dana izbačena iz orkestara limenih glazbala. Naime, glazbeni trio sastavljen je od neobične kombinacije instrumenata - B Bas kojeg je svirao Ivan Bakšić, ES trubu Petar Borković i veliki bubanj Ivica Batušić, a da bi posjetitelji prepoznali melodije koje je trio izvodio pomogao im je Mirko Šegudović na trubi krilnici. Trio je izveo kompozicije "Ne želi previše" i "Pod lipom".

Za kraj manifestacije prikazan je film snimljen 1980. u Cvetkoviću, u produkciji nekadašnje Radio televizije Zagreb i naziva "Vatrogasci iz sela Gornja Prča", u kojem su u punom sastavu sudjelovali tadašnji članovi DVD-a Cvetković, a s obzirom da se i dan danas u ovom jaskanskom mjestu ponovno snima poznata hrvatska serija to je ujedno još jedna potvrda o filmskom potencijalu ovog prekrasnog jaskanskog naselja - Cvetkovića.

(Foto: Ivan Šla Batusic)

Galerija slika

Noć muzeja u Cvetkoviću: Drveni i limeni instrumenti, stara kolica za prijevoz bubnja... Noć muzeja u Cvetkoviću: Drveni i limeni instrumenti, stara kolica za prijevoz bubnja...