°C 20

Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko!

28.05.2018.

Maja Ivčić

U godini kada slave svoj veliki jubilej – 20. obljetnicu osnutka udruge, Svetojanske mažoretkinje okitile su se naslovom državnih prvakinja osvojivši zlato na prvenstvu u Dubrovniku. Velika je to nagrada za njihov trud i zalaganje, ali i dokaz kvalitete njihova predanog rada. Bio nam je to i povod za razgovor s djevojkama koje su u udruzi od samih početaka kojih su se tom prilikom rado prisjetile, ali nam i otkrile svoju najveću želju – da Europsko prvenstvo ponovo dovedu u Jasku.

"Mama, ja ne želim biti obična djevojčica, želim biti mažoretkinja" – rekla je jedna djevojčica kad ju je njena majka pitala zašto se želi upisati u Svetojanske mažoretkinje – uz osmjeh nam pričaju djevojke Mateja, Nikolina i Anita, dugogodišnje članice Svetojanskih mažoretkinja. Svaka ima ulogu u Udruzi koja već punih dvadeset godina u našem gradu okuplja mlade djevojke i djevojčice koje potom oblače poznatu odoru boje ciklame i počinju svoje prve mažoret korake. Iza njih je mnogo uspjeha, osvojenih medalja s regionalnih, državnih i europskih natjecanja, mnogo nastupa, putovanja, izleta, a sa sigurnošću možemo reći da niti jedna gradska manifestacija, niti bilo kakvo događanje u gradu, ne može proći bez njihove prisutnosti. Stoga su Svetojanske mažoretkinje jedne od najvećih ambasadorica našega grada koje su mu ime proslavile daleko izvan njegovih granica.

Okitile se medaljama

Proslavile su ga ponovo nedavno, na Državnom prvenstvu održanom početkom svibnja u Dubrovniku odakle su se vratile s tri zlatne i s dvije brončane medalje. Potvrda je to kvalitete i korak naprijed u njihovu radu i djelovanju, a posebno im je drago to što je rad njihove udruge prepoznao Hrvatski mažoret savez dodijelivši im nagradu hrvatskih mažoretkinja "Stanko Mazor" za najveći doprinos razvoju mažoret plesa u 2018. godini.

-Ovo je naša posebna godina pa nam je tim više drago što smo ostvarile povijesni uspjeh. Ova titula je najdraža curama i trenerima, a i cijeloj upravi – rekla nam je ponosno predsjednica Udruge Svetojanske mažoretkinje, Mateja Baltorinić.

Uspjeha je kroz godine bilo mnogo. Od europskih bronci za seniorke 2011.g. u Zagrebu te 2015. za kadetkinje u Francuskoj. Tu je i naslov regionalnih prvakinja kada su seniorke osvojile prvu zlatnu medalju pobijedivši Zagrebačke mažoretkinje. Brojni uspjesi potvrđuju da su djevojke već dugi niz godina u samom vrhu hrvatskog i europskog mažoret plesa, no njihov put do toga nije bio nimalo lagan.

Ustrajne od samih početaka

Svetojanske mažoretkinje osnovane su na inicijativu donedavnog predsjednika Udruge, g. Nikole Ivčeca, koji je prilikom jednog gostovanja s KUD-om Sveta Jana vidio nastup mažoretkinja iz Solina nakon čega mu je pala ideja da tako nešto osnuje u svom rodnom kraju. U početku je to bilo dvadesetak djevojaka koje su trenirale trenerice iz Zagreba, no ubrzo se, kažu nam mažoretkinje, odlučilo s radom krenuti ozbiljnije, pa je uprava Udruge djevojke poticala da same upišu škole za trenerice što su najprije učinile Mateja Baltorinić i Ana Nikolić.

-Seniorski sastav je na prvom državnom natjecanju osvojio 11. mjesto, pa dugi niz godina 5. – 6. mjesto, a kada su nas naše djevojke počele trenirati to su bili malo ozbiljniji uspjesi i onda 2009. godine 4. mjesto. Od tada smo uvijek u prvih 5 timova u državi. Vrlo brzo je uslijedila brončana medalja u Oroslavlju 2011. Od tad su seniorke uvijek u vrhu - to je tim koji deset godina radi na sebi – priča nam članica upravnog odbora Nikolina Godrijan.

Ubrzo se za njihove uspjehe pročulo po cijelom jaskanskom kraju pa ih je na jesen 2011. godine dočekao pravi "boom" među članicama. Na audiciji se pojavilo čak 80 djevojčica i djevojaka koje su htjele biti mažoretkinje.

-U jednom času smo imali dječji sastav od 25 djevojčica od 3 do 5 godina starosti, te seniorski sastav u dobi od 15 do 25 godina s također 25 stalnih članica. To je veliki raspon u godinama, prostoru, trenerima koji moraju trenirati sve dobne razrede, okupljanja cijele udruge da budu kompaktne – kaže nam Nikolina.

-Bilo je teško u početku, ali sad je to već rutina. Kad nam najesen stignu nove članice skupimo glave, podijelimo organizaciju, rasporedimo trenerice i plan za cijelu sezonu i samo se toga držimo - kaže Mateja Baltorinić.

Zahtjevni treninzi

Iako su vrlo organizirane i uspješne u svemu što naume, postoje i problemi s kojima se susreću, a tiču se prvenstveno uvjeta treniranja.

-Budući da nam treba visina prostora, s bacanjem štapova imamo problema u zimskim mjesecima, tu nam malo uskače Grad, ali to nije ni približno dovoljno. Snalazimo se svakako, curama nije strano ni trenirati vani po jako hladnom vremenu. Uvjeti bi mogli biti bolji -ističe predsjednica Udruge.

Važno je napomenuti da je riječ o treninzima koji nisu nimalo lagani što potvrđuje i Anita Celinšćak, trenerica kadetskog sastava.

-Treninzi su psihički dosta naporni. Budući da treniram mlađe generacije, kadetkinje, to je definitivno puno rada, pa konstantnog ponavljanja. Kod malih je to jako teško. One ne mogu shvatiti da ako će puno puta nešto isplesati da će to zapamtiti, već misle da je jednom dovoljno. Na kraju se ipak uspijemo posložiti- kaže nam Anita.

Bez obzira na uvjete, prostor i zahtjevne treninge, nastupi Svetojanskih mažoretkinja na kraju izgledaju spektakularno. Kroz godine su razvile svoj prepoznatljiv stil pa u koreografije često ubacuju različite atraktivne elemente poput svjetlećih kostima ili poveza na očima što uvijek izaziva ovacije publike.

-Prije par godina smo si zadale jednu visoku ljestvicu koju nastojimo nadmašiti svake godine i onda smišljamo čuda kako iznenaditi našu publiku, naše roditelje i sami ulažemo puno truda i rada u neku atraktivnost. Jer dugo godina su ljudi mislili da su mažoretkinje samo lijepe djevojke koje stupaju u uniformama i malo nešto vrte štapom, a zapravo ne znaju koliko je truda i umješnosti potrebno da bi cure tehnicirale sa štapom na način na koji to rade danas – objasnila je Mateja, najtrofejnija trenerica.

U vrhu mažoret plesa

-Nekada sam kao mala gledala druge timove i htjela biti kao one, divila im se kako lijepo plešu, a danas smo mi kao one, jedan smo od tih timova koji je u vrhu mažoret plesa i koji je uzor drugima – zaključuje Anita.

Na trnovitoj stazi kroz koju su prošle, razvivši se iz jedne male grupe od 25 djevojaka do Udruge koja se nalazi u samom vrhu Hrvatskog mažoret saveza, uvijek su uz njih bili roditelji djevojčica i vjerni sponzori kojima su iznimno zahvalne jer bez njihove podrške puno toga ostvarenog ne bi bilo moguće. Također zahvaljuju sponzorima koji su im omogućili odlazak na posljednje prvenstvo, a to su Grad Jastrebarsko i Sportska zajednica Grada, Drvna industrija Rubinić, Vode Jastrebarsko, Ceste Jastrebarsko, Graditeljstvo Rožić, Drvoproizvod i Pa-Vin d.o.o.

Podrška zajednice

A osim spomenutih uspjeha na natjecanjima, postoji i ona druga komponenta u koju Svetojanske mažoretkinje ulažu, a koja je možda i puno važnija od izvrsnih rezultata - to je zajedništvo i osjećaj pripadnosti. Sati i sati druženja, međusobna podrška članica, prisutnost na proslavama rođendana, pričesti, krizmi, vjenčanja, ono je što ih posebno karakterizira kao jednu blisku grupu i svakoj pojedinoj članici daje osjećaj pripadnosti. Stoga ne čudi da tako mnogo djevojčica iz Jaske i okolice želi biti dio te velike obitelji. Sve to primjećuje i zajednica koja im daje svesrdnu podršku.

-Cure su prisutne u gradu. Hodaju sa štapom u školu iz škole. Tete koje rade u dućanima im mašu i pitaju: Jeste bile na natjecanju? To se osjeti, svi koji imaju imalo saznanja o Udruzi podržavaju je. To je Udruga koja ja ovdje koja je prisutna i daje što može. To su cure koje plešu i kroz taj način želimo da i one nauče obveze i pripadnost. Odakle dolaze, kuda idu i kako prezentiraju svoje mjesto. I građani to znaju. To je zajedništvo koje nas tjera dalje – objasnila nam je Nikolina Godrijan.

Roditelji, hvala vam!

Koliko znače cijeloj zajednici i jaskanskome kraju najbolje je bilo vidljivo na proslavi 20. obljetnice njihova djelovanja ovog travnja u Princess centru kada je svečanosti povodom jubileja Svetojanskih mažoretkinja nazočilo više od 500 ljudi. Dokaz je to podrške koju ovim mladim djevojkama i njihovom radu pružaju brojni naši sugrađani, među njima posebno roditelji jaskanskih djevojčica koji su svoju djecu povjerili na brigu vrijednim trenericama i članicama uprave znajući da je bilo kakvo ulaganje u Udrugu direktno ulaganje u jaskansku djecu.

-Pozivamo sve roditelje da nas i dalje prate na natjecanjima, da se organiziraju, da budu tu jer svaka članica koja pleše kad na tribini vidi da su mama i tata uz nju i da navijaju i da će je zagrliti kad budu suze, to jako puno znači. Zato želimo da nas roditelji prate, da vide kako funkcioniramo, da znaju gdje su im djeca i vide zašto dolaze toliko pune dojmova doma – kazala je Nikolina.

Svetojanske mažoretkinje na podršci su roditeljima jako zahvalne, no zahvalnost je obostrana jer djevojke njihovu djecu iz dana u dan uče i odgajaju.

Europsko prvenstvo dovesti u Jasku

Mnoštvo dojmova, radosti i suza obilježilo je proteklih 20 godina Svetojanskih mažoretkinja, a ne sumnjamo da je još mnogo takvih pred njima. No najprije, očekuje ih Europsko prvenstvo koje će se u rujnu održati u Srbiji i za koje se nadaju da će ponovo biti vrlo uspješno te da će se u Jasku vratiti s novim zlatnim medaljama. Najveća želja im je, kažu nam, da nakon što postanu europske prvakinje to prestižno natjecanje dovedu u Jasku i pruže svojim sugrađanima pravi spektakl i atmosferu kakva je na ulicama vladala 2004. kada su u našem gradu ugostile 30 zemalja.

-I dan danas se u krugovima Mažoret saveza to europsko prvenstvo u Jaski ističe kao jedno od najboljih jer su djevojke stvarno imale sve uvjete za poželjeti. Želimo to ponoviti. Apetiti su nam porasli pa se nadamo uspjehu na ovom Europskom prvenstvu da Jaski damo još jedan razlog da se svi s nama vesele i donesemo još jedan povijesni uspjeh. Mislimo da je već i vrijeme da i naši roditelji i naši sugrađani svjedoče takvoj manifestaciji u gradu pa želimo dovesti prvenstvo ovdje – rekla nam je predsjednica Mateja Baltorinić.

Sudeći po njihovoj upornosti, trudu i uspjesima ne sumnjamo da će se našim mažoretkinjama ova želja ostvariti.

Galerija slika

Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko! Okrunile se državnim zlatom, odlaze po europsko!