°C 2

Otvorena izložba "Šumsko carstvo"

11.04.2018.

Maja Ivčić

U organizaciji Lovačkog saveza Zagrebačke županije, Lovnog ureda Jastrebarsko, Turističke zajednice grada Jastrebarskog i Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko jučer je u prostoru podruma Žitnice otvorena izložba Šumsko carstvo iz zbirke Lovačkog muzeja u Zagrebu.

Izložba je edukativnog karaktera, a njome se želi istaknuti važnost lovaca u očuvanju prirode i životinja koje obitavaju u njoj.-Izložbu smo usmjerili prema školskoj djeci kako bi ona stekla određena saznanja o životinjama. Također, htjeli smo pokazati što rade lovci. Pokazati ljudima divljač o kojoj skrbimo, a koja obitava u njihovoj neposrednoj blizini-kazao je Marinko Šebečić, predsjednik Lovačkog saveza Županije.

Edukativni karakter

Na izložbi su postavljeni eksponati Lovačkog muzeja iz Zagreba, uglavnom dermo preparati više vrsta životinja koje obitavaju u Hrvatskoj, od kojih je većina divljač. Eksponati su u prirodnoj veličini, a zahvaljujući Šumarskom institutu Jastrebarsko postavljeni su u ambijent koji vjerno dočarava staništa u kojima divljač obitava. Izložba je podijeljena na poljsko/nizinsko, šumsko/brdsko te vodno/močvarno stanište sa životinjama koje obitavaju na njima.Proširena je plakatima i panelima edukativnog sadržaja vezanim uz lovstvo, ali i zaštitu prirode i životinja. Posebna atrakcija na otvorenju bili su živi jastreb kokošar i suri orao u vlasništvu Stjepana Keniga, sokolara.

I grof Erdödy bio je lovac

Kustosica Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko Jelena Škrabe ukratko je opisala povijest jaskanskog lovstva koja se veže uz grofa Stjepana Erdödy-a zbog čega je i ova izložba prikladno postavljena u Žitnici perivoja.

-Grof Stjepan Erdödy je bio strastveni lovac. Pisao je lovački dnevnik u kojemu je bilježio ulov i znalački ga ilustrirao florom i faunom. Godine 1911. posjedovao je 259 prepariranih lovačkih trofeja, stoga je vrijedno napomenuti da je u dvorcu zapravo bio prvi prirodoslovni muzej u RH- rekla je Škrabe.Turistička zajednica grada Jastrebarskog izdala je prigodan letak na kojem se nalazi kratak tekst o grofu Stjepanu Erdödy koji je osnovao prirodoslovni muzej u Jastrebarskom i obogatio floru i faunu perivoja Erdödy te informacije o životinjama koje obitavaju na navedenim staništima kao i zanimljivosti vezane uz njih. Letak se besplatno dijeli u Žitnici.Direktorica turističkog ureda Ivana Herceg naglasila je važnost povijesti i tradicije lovstva u sadašnjem životu Jaske, podsjetila na nekada razvijeniji lovni turizam te izrazila zadovoljstvo odličnim odazivom školskih grupa koje će u narednih devet dana posjetiti izložbu.

Izložba će biti otvorena 18. travnja, a može se razgledati radnim danom od 14 do 18 sati te vikendom od 13 do 19 sati.

(foto: Zagrebačka županija/TZGJ)