°C 4

Park prirode kao idealna staza: Ovog vikenda sudjelujte na 24. Žumberačkoj utrci!

05.09.2019.

Petar Brnada

Prve subote u rujnu i ove će se godine održati Žumberačka utrka u sklopu koje će se trčati glavna staza od 15 kilometara na relaciji od sela Radatovića, na krajnjem zapadu Žumberka, na granici sa Slovenijom do Sošica u centralnom djelu Žumberka, te ona kraća, 6 kilometara, od Sošica preko sela Sopota do Sopotskog slapa i natrag.

To je već 24. godina zaredom otkad se utrka održava, a organizator AK Žumberak, pripremio je i dječje utrke za djecu predškolske i osnovno školske dobi koje će se održati u centru Sošica

-Staza od 15 km premda zahtjevna jer se trči kroz valovite terene s veoma malo ravnih dijelova ipak je sve samo ne monotona. Šumski krajolik, promjenjiva vegetacija i panorama sela Sošice u daljini daju ipak draž ovoj utrci. Ona na 6 km ima svoju zanimljivost. Selo Sopote su prije 15-tak godina proglašene za najljepše selo Zagrebačke županije. Za nagradu su ponajviše zaslužni mnogi bivši stanovnici sela koji su svoje kuće uredili i obnovili ne kvareći njihov prvobitni autohtoni oblik. A malo dalje od sela i lijepi Sopotski slap. Najveći je slap Žumberačkog gorja i u visini od 40 m kaskadno se spušta niz planinu i čini jednu od početnih krakova rijeke Kupčine- poručuju organizatori.

Što se tiče prijevoza, iz Zagreba je organiziran besplatni prijevoz s dva autobusa koja kreću iz Andrašecove ulice, iza Ciboninog tornja u 11 sati, a povratak iz Sošica predviđen je u 19 sati.

-Prijave i podizanje startnih paketa u Sošicama su organizirane bez dugog čekanja, a trkači na 15 km u 14:00 autobusima polaze za Radatoviće. Po ulasku u cilj i presvlačenja trkačima je osiguran ručak i odmor u restoranu u blizini ciljem linije. Proglašenje koje počinje u 18:00 osim novčanih nagrada i obaveznih pehara za najbolje, u kategorijama je osigurao darove iz naših rukom izrađenih proizvoda, keramička krigla, piće, med, sapune od nevena i možda još ponešto. Sva djeca koja sudjeluju na dječjim utrkama dobiti će svoj Cedevita paket. Najbolji naravno i medalje. Cilj nam je što više lijepih uspomena ponijeti s ove trke- kažu iz Žumberka.

Sve detaljnije informacije kao i način prijave možete pronaći na web stranici akzumberak.hr/trka.php.

Foto: Udruga Uskok Sošice