°C 5

Poznata spisateljica predstavlja roman "Dvije crte-plavo"

16.10.2018.

Redakcija

Centar za kulturu Jastrebarsko do kraja godine planira niz korisnih edukativnih i kulturnih sadržaja namijenjenih svim generacijama, a upravo ovog tjedna u sklopu početka Mjeseca knjige održat će se zanimljiv književni susret.

Tematika namijenjena mladima, njihovim roditeljima, prosvjetnim djelatnicima i odgojiteljima na rasporedu je u četvrtak, 18. listopada, kada će u Jastrebarskom gostovati književnica Rosie Kugli, koja je popularnost stekla svojim romanima za mlade. Njen roman "Nisam ti rekla" dobio je najveću nagradu za književnost za djecu „Grigor Vitez“, dok je pak djelo ove autorice "Hod po rubu', bilo zaštitni znak javnozdravstvene kampanje „Nije cool biti bully“.

Nakon droge, alkohola, vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije i novi roman Rosie Kugli "Dvije crte - plavo" otvara temu od koje se prečesto bježi, a u suvremenom hrvatskom romanu za mlade nije relevantno ni dodirnuta. To je maloljetnička trudnoća i sve što ona neminovno povlači za sobom. Neplanirane, neželjene trudnoće stvarnost su za preveliki broj tinejdžera, bez obzira na društveni i ekonomski sloj društva kojem pripadaju.

Što napraviti? Kome povjeriti? Pitati za savjet? Koga poslušati? Pobaciti ili zadržati dijete? Vrijeme curi, a odluka se mora donijeti. Hoće li ona uništiti planove za školovanje, život, budućnost... O svemu tome govori se u romanu "Dvije crte - plavo" čija je promocija 18. listopada u 18 sati u Centru za kulturu Jastrebarsko.

S obzirom na to da je roman već adaptiran za kazalište, a režiju i dramaturgiju predstave potpisuje Frana Marija Vranković koja uspješno surađuje i s Gradskim kazalištem Jastrebarsko, očekuje se da će predstava biti odigrana i na jaskanskim kazališnim daskama.

Važno je istaknuti da je u Hrvatskoj prema posljednjim statističkim podacima prosječna dob u kojoj djevojčice stupaju u spolne odnose 17 godina, dok dječaci postaju spolno aktivni sa 16 godina. Prošle je godine 987 tinejdžerica rodilo, a 157 njih odlučilo se za legalni prekid trudnoće, pri čemu više od 90 posto svih tih djevojaka nije željelo ili planiralo trudnoću.

Galerija slika

Poznata spisateljica predstavlja roman "Dvije crte-plavo"