°C 24

Predstavljena knjiga o fra Vjeki Ćuriću

07.08.2018.

Redakcija

U franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jastrebarskom prošlog je četvrtka pred velikim brojem posjetitelja predstavljena knjiga Željka Garmaza "Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba".

Predstavljanje knjige održano je u organizaciji Kreativnog studija Zvrk, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe u suradnji s udrugom "Srce za Afriku" te uz svesrdnu pomoć gvardijana jaskanskog franjevačkog samostana, patera Velimira Tomaškovića.

Program je započeo misnim slavljem koje je predvodio fra Ivica Perić, misionar u Ruandi, a misu je na orguljama uljepšala mlada Lucija Hodak.

Nakon mise glumica Kazališta Škrabe Ornela Rodić upoznala je prisutne s poviješću drevnog jaskanskog franjevačkog samostana i crkve, a moglo se saznati više i o staroj franjevačkoj svetkovini, Gospi od anđela, čiji se dan slavi 2. kolovoza.

Knjiga Željka Garmaza - "Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba" govori o misionaru franjevcu koji je tijekom strašnog ruandskog rata od smrti spasio više od 100.000 ljudi, zbog čega je proglašen afričkim Oscarom Schindlerom. Nažalost, fra Vjeko je ubijen u teškom razdoblju ruandskoga poraća, a njegov san o omogućavanju školovanja za tisuće siromašne djece nastavio je slijediti misionar fra Ivica Perić, koji je preuzeo župu Kivumu u Ruandi prije 28 godina. Na knjizi je Željko Garmaz radio više od godinu dana. U potrazi za zanimljivostima iz fra Vjekina života obišao je desetak zemalja i razgovarao s više od 50 fra Vjekinih suvremenika. Kompletan prihod od prodaje knjige bit će iskorišten za daljnju izgradnju kompleksa "Centar Otac Vjeko" u Ruandi, posebice za učenički dom, kao i za tople obroke siromašnih učenika, kojih je sada u okviru centra gotovo 700.

O knjizi su govorili autor Željko Garmaz i nasljednik fra Vjeke u misiji Kivumu u Ruandi, fra Ivica Perić, "lokomotiva" svih aktivnosti i projekata kojima se ostvaruje san pokojnoga fra Vjeke Ćurića, a koji siromašnoj djeci u Ruandi omogućavaju obrazovanje i daju šansu za bolji život. Prisutni su mogli pogledati i dokumentarni film o životu u toj misiji autora Dine Senčara.

Predsjednica jaskanskog ogranka Matice hrvatske Klementina Škrabe zahvalila je na dolasku čelnim ljudima udruge "Srce za Afriku", Maji Sajler Garmaz i Željku Garmazu, s kojima su Jaskanci započeli suradnju i prijateljstvo u ožujku 2017. Tada je za potrebe "Srca za Afriku" u Jaski izuzetno uspješno održana akcija "Jaska za Afriku" u sklopu koje je i odigrana predstava "Velika tajna Sherlocka Holmesa", a sredstva prikupljena od prodaje ulaznica uplaćena su na račun "Srca za Afriku".

U Jastrebarskom je za "Srce za Afriku", točnije za potrebe rada "Centra Otac Vjeko" u Ruandi od prodaje knjige, suvenira i milodara na blagdan Gospe od anđela prikupljeno 4.512,40 kn.

Svoje donacije "Srcu za Afriku" možete uplatiti na IBAN HR7725000091101366453, knjigu i razne afričke suvenire koji se izrađuju u "Centru Otac Vjeko" možete kupiti preko maila: srce.za.afriku@gmail.com ili web-stranice: http://vjeko-rwanda.info.

Galerija slika

Predstavljena knjiga o fra Vjeki Ćuriću Predstavljena knjiga o fra Vjeki Ćuriću Predstavljena knjiga o fra Vjeki Ćuriću Predstavljena knjiga o fra Vjeki Ćuriću Predstavljena knjiga o fra Vjeki Ćuriću