°C 8

Presjek uloge Mačeka u našoj povijesti na još jednoj tribini u Kupincu

19.07.2019.

Redakcija

Nakon svečane sjednice Grada Jastrebarskog, svete mise i polaganja vijenaca ispred biste dr. Vladka Mačeka u Jastrebarskom, u Kupincu je povodom 140. godišnjice rođenja održana tribina o velikanu hrvatske politike i povijesti dr. Vladku Mačeku.

Tribinu je moderirao povjesničar dr. sc. Hrvoje Petrić, a sudjelovali su predsjednik HSS-a Krešo Beljak, književnik i publicist te suautor knjige „Maček izbliza“ Nino Škrabe i Darko Till iz Udruge za promicanje hrvatske političke povijesti "Neda Prpić- Gamiršek". Kroz dinamična izlaganja govornika, dat je presjek uloge dr. Vladka Mačeka za hrvatsku povijest te poticaj za nove rasprave i znanstvene radove. Posebno zanimljiv bio je osvrt na dr. Mačeka kao pjesnika te su stihovi iz „pera“ dr. Mačeka izvedeni u suradnji s Kazalištem „Škrabe“. U ime organizatora prisutnima je zahvalila predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović, a gđa Gordana Juranko uručila sudionicima tribine Srce - službeni suvenir Općine Klinča Sela.

-Ova tribina potvrdila je potrebu za otvorenim raspravama u hrvatskom društvu zasnovanim na znanstvenim činjenicama te upoznavanja šire javnosti o važnosti i ulozi dr. Vladka Mačeka – vođi hrvatskog naroda- kažu iz HSS-a Zagrebačke županije.