°C 24

Proštenje u Jaski: Blagdan Preobraženja Gospodnjeg

06.08.2018.

Ivana Ćurić

Večeras u 19 sati povodom blagdana Preobraženja Gospodnjeg održava se proštenje u istoimenoj grkokatoličkoj župi u Jastrebarskom.

Sveta Liturgija je u 19.00 sati, nakon čega slijedi zajednički agape. Liturgiju će ovog puta predvoditi o.Mihajlo Simunović katedralni župnik iz Križevaca, a propovijedat će vlč. Ivan Vučak, župnik iz Krašića.

U drugoj polovici svog života Isus se s trojicom odabranih apostola popeo na brdo Tabor. 'Dok je molio, lice mu zasja kao sunce, a njegove haljine postadoše tako sjajno bijele kako ih ne može obijeliti nijedan bjelilac na zemlji'. Riječi su evanđelja koje opisuju Kristovo preobraženje.

Teolozi ističu kako ovaj blagdan ima višestruki smisao: podsjeća na Kristovu veličinu i uzvišenost njegove poruke i poslanja, zatim poručuje kako moramo u blagdanu Preobraženja Kristova gledati i obećanje vlastitog preobraženja po vjeri; također to bi nas trebalo poticati da u svom svagdašnjem životu nastojimo uvijek pobjeđivati negativnosti i uvijek sve oko nas promatrati iz perspektive vječnosti; i za kraj, blagdan je to koji je podsjetnik za Euharistiju koja je za nas sakrament preobraženja.