°C 17

Prvi grabarački uskočki susret

26.05.2017.

majai

Župa svetog Ivana Krstitelja iz Grabra, KUD "Marko Vukasović" Samobor i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom pozivaju Vas na Prvi grabarački uskočki susret.

Prvi grabarački uskočki susret održat će se u znak sjećanja na pobjedu Uskoka 1592. godine kada su kod Svete Jane porazili nadmoćniju tursku vojsku. U ovu akciju koju je pokrenuo agilni predsjednik KUD-a "Marko Vukasović" Janko Jelenić uključio se i Grad Jastrebarsko (u čijem se sastavu nalazi Grabarak) pa je tako uređen pristupni put do groblja i prostor gdje će se održati program.

Organizatori se nadaju da će grabarački susret postati tradicija te tako vratiti život ovom zapuštenom "selu duhova" i podsjetiti na njegovu slavnu prošlost.

Prvi grabarački susret održat će se u subotu, 27. svibnja, s početkom u 11 sati. Počet će molitvom na grabaračkom groblju za sve preminule Uskoke koju će predvoditi otac Mile Vranešić. U 11,30 sati slijedi kulturni program u kojem sudjeluju KUD "Lipa" Slavetić, KUD "Sveta Jana", KUD "Marko Vukasović" iz Samobora, književnik Nino Škrabe i recitatorica Alenka Crljenica.