°C 24

Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost

17.01.2018.

majai

U toplini Mlinarove iže u Svetoj Jani i ove se zime održavaju radionice starih običaja i tradicije. Ovoga puta radi se o našivavanju odnosno, kako Svetojanci kažu - "merkanju", što su nam i prezentirali prilikom našeg posjeta njihovoj jučerašnjoj radionici.

"Merkanje" je stari običaj ručnog ukrašavanja stolnjaka, jastučnica, salvetica koji su nekada krasili pokućstvo u našim krajevima, a koji danas predstavljaju našu kulturnu baštinu. U organizaciji Etno udruge Sveta Jana ove je zime održano desetak radionica na kojima je sedmero polaznica učilo "merkati".-Riječ je o ručnom radu, dakle bez mašine, bez ičega. Postoji tek šablona koja se ispiše na platnu pa se po tim linijama ispunjava koncem. Nju još nazivamo "muštra" koja se preko indiga precrtava na platno. Na njega radimo različitim vrstama veza, različitim bodovima – objašnjava nam voditelj radionice Ivan Iviček, član Etno udruge.

Svoju ljubav prema starinama koju je stekao još od malih nogu nastojao je i kroz ove radionice prenijeti drugima kako bi se stari običaji našeg kraja oteli zaboravu.

-Zasluga je to odrastanja s bakama i prabakama, sa starijim ljudima koji su se time bavili i kojima sam izuzetno zahvalan da sam mogao naučiti toliko o našim narodnim običajima i radovima i svemu tome da su mi prenosili i usadili mi to. Kasnije je sve to produbila i učiteljica Jasnica u osnovnoj školi, a nakon godina stanke zbog obaveza, "merkanje" je ponovo došlo na red – kazao je Iviček.

Bod po bod, vez po vez i u Mlinarovoj iži nastaju prava mala umjetnička djela kroz koja svaka od polaznica iskazuje svoju kreativnost, a što je najvažnije, smatra voditelj, stari se običaji prenose i čuvaju.

-Svaka polaznica je dala svoj doprinos ovisno o tome koliko ima sposobnosti i volje za rad, i zadovoljan sam što se odazvalo toliko ljudi, posebno mladih jer važno je da to ostane na novim naraštajima, da se prenosi dalje – kazao je Ivan Iviček.

U vođenju radionice pomogla mu je i gospođa Anka Mintas koja se "merkanjem" bavi dugi niz godina. Upravo ona pokazala je kako se to nekad radilo kada se umjesto indiga upotrebljavala žlica kako bi se šablona otisnula na platno.

Prezentirani su polaznicama i stari ručni radovi, među njima i stolnjak učiteljice Hofman koja ga je s djecom u školi radila još davne 1930. godine.

Da interesa za starim običajima ima i među današnjim školarcima pokazuje svojim radom i 11-godišnja Laura, najmlađa članica koja se pridružila ovim radionicama istaknuvši kako joj je ovo vrlo zanimljivo iskustvo.

- Laura se izvrsno uklopila, rad joj je originalan i pokazuje volju za to. Imamo i tri učiteljice u radionici te nam je želja da to prenesemo na učenike u školi kao što se to nekad učilo u sklopu "domaćinstva" da taj ručni rad zaživi kod djece, da znaju, a ne da samo sjede za kompjuterima – naglasila je pak predsjednica Etno udruge Sveta Jana, ujedno i učiteljica u svetojanskoj područnoj školi, Jasnica Vojvodić.

Dodala je kako će ovakve radionice Etno udruga i dalje organizirati, a svi zainteresirani mogu se javiti u udrugu.

-Važno se javiti u Etno udrugu i pokazati interes, a onda prema broju zainteresiranih ćemo mi organizirati radionice. Nama je žao što je prostor u Mlinarovoj iži mali, pa nas može biti do 10 ljudi, no želimo da se radionice odvijaju upravo u tom autetičnom prostoru – rekla je Vojvodić.Autentičan prostor Mlinarove iže svakog tko se tamo nađe doista vraća u neke stare, toplije i mirnije dane za kojima u ovom užurbanom svijetu današnjice sve više čeznemo.


(Maja Ivčić)

 

Galerija slika

Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost Radionice "merkanja" u Svetoj Jani vraćaju nas u prošlost