°C 10

Rode vole jaskanski kraj, čuvajmo ih!

30.07.2018.

Maja Peranić

Desetu godinu za redom Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su sredstva za provedbu projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode u 2018. godini“ na području Zagrebačke županije. Ovim projektom se vlasnicima/korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Brojna gnijezda bijelih roda mogu se vidjeti i u jaskanskom kraju. Mi smo ih, u posljednje vrijeme, uočili u Novakima Petrovinskim, Donjoj Zdenčini, a tri rode jednog su dana šetale po livadi ispred Osnovne škole u Klinča Selima.

Projektom „Zaštita i očuvanje bijele rode” štite se bijele rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima, čime Hrvatska može postati prepoznatljiva u Europi kao turistička destinacija s posebno očuvanim prirodnim vrijednostima.

U proteklih devet godina provođenja projekta na području Zagrebačke županije isplaćeno je preko 500.000 kuna za naknadu za održavanje krovišta vlasnicima kuća, gospodarskih objekata, škola, vatrogasnih doma, crkvi, i sl. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem.Vlasnici/korisnici objekata koji na svom objektu (kuća ili gospodarska zgrada) imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu, trebaju do 20. kolovoza 2018. kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda.

Za ostvarivanje naknade u projektu potrebno je na adresu JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, 151. samoborske brigade HV 1, 10430 Samobor dostaviti sljedeću dokumentaciju: izjava za potrebe provedbe projekta, suglasnost o korištenju podataka za potrebe projekta, preslika vlasničkog lista ili drugog dokumenta kojim se dokazuje vlasništvo/korištenje objekta i preslika IBAN-a.

Korisnici koji su do sada sudjelovali u projektu i primali naknadu, a ove godine nisu potpisali izjavu prilikom terenskog obilaska djelatnika Javne ustanove Zeleni prsten, molimo da nas kontaktiraju na telefon 6111-552 ili putem e-pošte: info@zeleni-prsten.hr.