°C 21

Sin Vladka Mačeka posjetio Jastrebarsko

24.09.2018.

Redakcija

Dr Andrej Maček, sin velikana hrvatske povijesti, Jaskanca Vladka Mačeka, za boravka u Hrvatskoj, u pratnji supruge Louise posjetio je Jastrebarsko u petak, 21. rujna, kao gost Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i svojeg bliskog prijatelja Nine Škrabea, s kojim je napisao vrijednu i hvaljenu knjigu "Maček izbliza" (1999).

Andrej Maček rođen je 1926. u Zagrebu, a Hrvatsku je, zajedno s ocem, pomajkom i sestrom, napustio u svibnju 1945. nakon što je obitelj Maček razdoblje Drugog svjetskog rata provela u kućnom pritvoru. Od 1947. dr Maček živi u SAD-u, gdje je na sveučilištu Georgetown završio studij fizike, kemije i fizikalne kemije. Kao stručnjak za područje sagorijevanja, termodinamike i kinetike radio je, uz ostale, i za američko ministarstvo obrane, Nacionalni ured za standarde i za NASA-u te predavao na nekoliko sveučilišta.

U Jastrebarsko dr Maček dolazi redovito od godine 1992, kada je na mjestu rodne kuće Vladka Mačeka postavljena spomen-ploča te narednih godina, kada je Vladko Maček u Jaski dobio i svoju ulicu, bistu i spomen-sobu u Gradskom muzeju, a svake godine njegov se rođendan obilježava i slavi službenim gradskim praznikom, "Danom Vladka Mačeka". Dr Andrej Maček već je u više navrata Ogranku Matice hrvatske u Jastrebarskom poklonio niz vrijednih dokumenata iz baštine svoga oca, pohranjenih u spomen-sobi Vladka Mačeka (Gradski muzej Jastrebarsko).

Za vrijeme njegovog boravka u Hrvatskoj, dr Andreja Mačeka primio je i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić. Akademik Kusić tom je prilikom kazao da je Hrvatskoj akademiji kao najvišoj hrvatskoj znanstvenoj, kulturnoj i umjetničkoj instituciji i čuvarici hrvatskog nacionalnog identiteta velika čast ugostiti sina Vladka Mačeka koji je bio velika osoba hrvatske povijesti trajno upamćen u narodu.

Uz akademika Kusića, susretu su bili nazočni i potpredsjednici HAZU akademik Jakša Barbić i akademik Velimir Neidhardt, glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan te međunarodni tajnik HSS-a Darko Till.