°C 3

Škapularsko proštenje u Jaski

22.07.2019.

Redakcija

U povodu blagdana Gospe Karmelske, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jastrebarskom i ove su godine pohodili brojni vjernici i hodočasnici iz cijelog jaskanskog kraja.

U nedjelju, održano je još jedno škapularso proštenje uz crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u sklopu jaskanskog franjevačkog samostana. Svete mise služene su od ranih jutarnjih sati na čast Majci Božjoj Karmelskoj. Svečano misno slavlje i tradicionalnu procesiju s kipom Majke Božje Škapularske predvodio je o. Marin Grbešić, magister postulata u Samoboru.

Prije dvije godine crkva je restaurirana i obnovljena s freskama, završeno je i vanjsko uređenje crkve, a trenutno se uređuje prostor samostana te će tako ovaj kulturni spomenik biti sačuvan za daljnjih stotinu godina. 

Zanimljivo je da je samostanska crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jastrebarskom sagrađena je u 16. stoljeću, a obnovio ju je 1601. hrvatski ban i proslavljeni pobjednik bitke kod Siska, grof Toma Erdödy, po kojem ime nosi i ulica u kojoj se samostan nalazi.

Bratovštinu Majke Božje Škapularske osnovali su jaskanski franjevci davne 1719. godine, a ta je bratovština tako uspješno djelovala da je njezinim nastojanjem godine 1734. podignuta u crkvi, s lijeve strane, pobočna kapela Majke Božje Škapularske s istoimenim oltarom.

 

Foto: Grad Jastrebarsko 

Galerija slika

Škapularsko proštenje u Jaski Škapularsko proštenje u Jaski Škapularsko proštenje u Jaski Škapularsko proštenje u Jaski Škapularsko proštenje u Jaski Škapularsko proštenje u Jaski Škapularsko proštenje u Jaski Škapularsko proštenje u Jaski Škapularsko proštenje u Jaski Škapularsko proštenje u Jaski