°C 2

Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva

10.02.2017.

majai

Svečanim misnim slavljem u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću započelo je obilježavanje 57. godišnjice smrti kardinala Alojzija Stepinca. Njegov rodni kraj svake godine 10. veljače obilježava Stepinčevo, a tada se ondje skupi mnoštvo hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske.

Mnoštvo ljudi okupio je blaženi Stepinac i danas u srcu svog rodnog Krašića. Da živi i dalje u srcima vjernika hrvatskoga naroda dokazuju svi oni koji su se danas došli pomoliti i zapaliti svijeću ispred njegova kipa. Moli se za njegov zagovor, za pomoć u našim životima, no vjernici mole i za posebnu nakanu da se njihova blaženika, zaštitnika krašićkog kraja i cijele naše domovine, napokon proglasi svetim.


-Naš Božji dar je da smo imali takvog čovjeka kao što je bio Stepinac. Otkada obilježavamo Stepinčevo Krašić je novo mjesto i za vijeke vjekova će se po tome prepoznavati. Vjerujem da će hodočasnika biti sve više kada naš blaženi kardinal bude i službeno proglašen svetim – rekao nam je načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik.

Pred kipom blaženika položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Među hodočasnicima su bili i visoki državni dužnosnici i predstavnici institucija i udruga. Svijeće i vijenac je položio ministar branitelja Tomo Medved, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, europarlamentarka Marijana Petir, predstavnici gradova i općina te hrvatski generali predvođeni počasnim građaninom Općine Krašić generalom Mladenom Markačem.

 Otvorena izložba "Stepinac-put svetosti"

O Stepinčevu životu koji nam svima treba biti uzor riječi je bilo na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća. U Općinskoj vijećnici tom je prilikom otvorena i posebna izložba o Stepinčevu životu pod nazivom „Stepinac-put svetosti“. Izložba donosi lentu vremena koja prikazuje život Alojzija Stepinca, sve što je činio za hrvatski narod, ali i za sve one o kojima je u tim teškim vremenima brinuo, koje je spasio. Prikazano je i njegovo mučeništvo, presuda kojom je osuđen pa sve do njegove smrti.

Izložbu su predstavili i o njoj govorili predstavnica u Europskom parlamentu Marijana Petir te Predstavnik ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić. Riječ je o izložbi koja je prvi puta postavljena u Europskom parlamentu u lipnju prošle godine, a nakon što je izložena u nekoliko gradova Hrvatske došlo je vrijeme da se postavi u Stepinčevu rodnu Krašiću.


-Ovih dana kad očekujemo proglašenje Stepinca svetim, ja sam smatrala da njegovu ljudskost, moralnu vertikalu pokažemo svijetu. Stepinac je sačuvao dušu hrvatskog naroda u teškim vremenima. Za nas on već je svet. Nije to samo zbog mučeništva nego zbog njegove djelotvorne ljubavi. Po uspostavi karitasa, spašavanju ljudi, djece, žena svih koji su bili u potrebi u tim vremenima. On je spasio više od 27 000 djece i žena drugih rasa, vjera, vjeroispovijesti. To nam treba biti vodilja kako bi se mi trebali ponašati – rekla je Marijana Petir obrativši se prisutnima.

Treba se boriti za istinu i pravdu

Istaknuto je kako izložbu nije bilo lako postaviti u srcu Europe te da ona i danas nailazi na kritike neistomišljenika i onih koji žele prikriti istinu o liku i dijelu Alojzija Stepinca.

-Stepinac svakim danom postaje zaštitnik cijelog naroda. Ne čudi stoga da ga se danas sve češće napada, što ga se pokušava blatiti, što se izvrću činjenice i istina, što ga se pokušava omalovažiti silnim lažima i obmanama. Najžalosnije je što se to danas događa u našoj Hrvatskoj, a ne samo van nje. A tako se želi oblatiti cijeli naš narod i cijelu domovinu, prikazati nas onim što nismo i nećemo biti. No ne smijemo i nećemo se predati u borbi za istinu i pravdu – kazao je u obraćanju načelnik Petković Fajnik istaknuvši potom kako je hrvatski narod skupo platio slobodu svoje domovine te bi se upravo zbog toga prema njoj trebao drugačije odnositi.


-Naša sloboda nam je bila skupa. Nakon svega što su naši preci, generali i svi branitelji dali. Svi oni nam mogu biti uzor u mnogim pogledima jer su nam dali sve, a nisu tražili ništa. Svi mi stoga, trebamo drugačije gledati na našu domovinu i poštivati je i voljeti. Na tome putu neka nam naš blaženik bude zagovor kod Boga i veliki oslonac, onaj koji nas veže i spaja a ne onaj na kojem se smijemo i pomisliti dijeliti – rekao je Petković-Fajnik.

Izložba o životu blaženog kardinala Alojzija Stepinca potom je i službeno otvorena, a možete je pogledati svakim radnim danom od 9 do 17 sati te subotom od 9 do 13 sati, sve do 10. ožujka.

Galerija slika

Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva Stepinčevo - poruka dobrote, mira i zajedništva