°C 9

Što su Jaskanci najviše čitali u 2015. godini

31.12.2015.

Nefertum IT

Još jedna godina je iza nas, pa tako i još jedna godina našeg medija među vama. Posljednjeg dana ove 2015. godine vrijedi se prisjetiti koji su to najznačajniji događaji koji su obilježili život u našem malom gradu ove godine, o kojima ste mogli čitati na našem portalu kao i na stranicama naših novina. Vrlo je zanimljivo osvrnuti se i na sve one teme koje su najviše plijenile pozornost stanovnicima Jaske, odnosno najčitanije članke u godini. Pa krenimo redom.

Mjesečnik JASKAdanas ove je godine proslavio svoj drugi rođendan te je tako 31. kolovoza izašao njegov 24. broj. Ukupno smo ove godine izdali 296 stranica novina dok smo na portalu jaskadanas.hr objavili (zaključlno s ovim) ukupno 1485 članaka.

Najčitanija rubrika bila je, očekivano, "crna kronika" odnosno vijesti iz Policijske postaje Jastrebarsko, od kojih se čak šest nalaze u prvih deset najčitanijih članaka na portalu u 2015. godini.

Tako najveću činatnost bilježi članak objavljen 15. lipnja, pod naslovom Tinejdžerice razbijale i tukle po lokalu o dvijema 18-godišnjakinjama koje su pod utjecajem alkohola razbijale inventar ugostiteljskog objekta u gradu i fizički napale osobe koje su ih u tome željele spriječiti. Među prvih pet najčitanijih članaka nalaze se vijesti o čestim slučajevima nasilja u obitelji, napadima i slučaju samoubojstva.

Veliku čitanost zabilježio je i članak o presudi taksistu koji je 2009. u centru Jaske naletio na Klaru Režek i usmrtio je. Pesuda kojom se taksista Miloša Božića proglašava krivim stigla je šest godina nakon nesreće o čemu ste čitali u članku „Tri godine zatvora taksistu koji je naletio na Klaru Režek“ objavljenom na portalu 1. lipnja.

Zanimljivi sport i teme nezaposlenosti

Izuzev crne kronike, Jaskanci vole čitati o sportu. Među deset najčitanijih članaka na portalu, ukoliko ne uzmemo u obzir policijska izvješća, tri mjesta zauzimaju vijesti o uspjesima nogometnog kluba Vinogradar ("Škola nogometa NK Vinogradar: Želja je daljnje omasovljenje") ili pak novosti vezane za Sportsku zajednicu ("Ivan Lafter novi predsjednik") o kojoj se puno govorilo na sjednicama Gradskog vijeća kao i u političkim i sportskim krugovima našega grada, pa se o njoj i problemima koje su je zadesili i puno pisalo.

111.jpg

Na drugom mjestu najčitanijih tekstova u 2015. našao se tekst objavljen 8. rujna pod naslovom „Uz 1000 Jaskanaca na burzi, zaposlili strance“. Tema je ovog puta bilo zapošljavanje radnika u novom logističkom centru trgovačkog lanca u Jastrebarskom koji je prilikom otvorenja u ožujku ove godine, najavio zapošljavanje velikog broja Jaskanaca. Posao je u tom centru, od ožujka do rujna našao jedan dio njih, dok čak 40 posto zaposlenika logističkog centra uopće nije s područja Jaske. To je poprilično velik postotak uzme li se u obzir da je u to vrijeme na burzi rada na posao čekalo oko 1000 stanovnika s područaja Jaske i susjednih općina.

11.jpg

Tople ljudske priče

Kao mediju najvažnije nam je istaknuti probleme koje tište građane te ukazati na nepravilnosti u radu onih koji na njih izravno utječu, no zadovoljstvo nam je pisati o vedrijim temama takozvanim toplim ljudskim pričama. Jedna od najčitanijih ove godine bila je priča o složnim stanarima iz ulice Petra Svačića u centru grada. Objavili smo je 27. srpnja pod nazivom „Svi za jednoga jedan za sve“ kako bi vas upoznali s vrijednim i radišnim stanarima jedne zgrade koji bez obzira na razlike u godinama, stavovima, političkim preferencijama i načinima života unutar jedne stambene zgrade funkcioniraju odlično kao složna zajednica kako bi jedni drugima, napose djeci, uljepšali svakodnevicu.

1111.jpg

Često izvještavamo o potezima i uspjesima jaskanskih školaraca. Ove godine među najčitanijim člancima našla se vijest o mladom srednjoškolcu Petru Đoparu, učeniku strukovne škole, odjela za automehaničare, koji je osvojio prvo mjesto na međužupanijskom natjecanju i tako se plasirao na državno gdje je bio četvrti. U tekstu „Petar Đopar prvi na natjecanju automehaničara“ pisali smo o njegovom uspjehu.

Maškare su broj 1

Događanja i manifestacija kroz godinu je bilo mnogo od Ljeta u Jaski, Jaskanskih vinskih svečanosti, Festivala Život i smijeh, Noći kazališta, Noći muzeja, Noći knjige, raznih sportskih manifestacija, vatrogasnih vježbi, koncerata, predstava, izložbi. Sve smo pratili i o njima pisali, a najčitaniji je bio izvještaj o Fašniku u Jaski o kojem ste mogli čitati u članku „Maškare preplavile grad“.

11111.jpg

Rado su čitani i tekstovi o uvijek interesantnim podvizima ekipe sanjkaša s Plešivice koji svojim saonicama ne daju mira ni po ljeti kada na njih stave kotačiće te se spuste strmom plešivičkom cestom pri brzini i do 80 km/h. Ipak, duža je tradicija sanjkanja na snijegu kroz stazu "Kamenice" koja svake godine privuče velik broj zaljubljenika u zimske radosti te pod motom „Ak nema snega mi ga bumo zmislili“ Plešivičanci pozivaju svakoga na druženje o čemu ste rado čitali u tekstu „Nastavljena tradicija sanjkanja na Plešivici“.

1.jpg

Bilo je još mnogo događanja koja su obilježila ovu 2015. koja je na izmaku snaga. Nadamo se da će 2016. biti vesela i zanimljiva kako drugdje tako i u našoj maloj Jaski koju ćemo i mi dalje posjećivati i o onome što se događa svakodnevno vas izvještavati.

Drage naše Jaskanke i Jaskanci, sretna Vam nova godina!

TOP 10 NAJČITANIJIH TEKSTOVA 2015 ;(izuzev "crne kronike")

1. "Škola nogometa NK Vinogradar: Želja je daljnje omasovljenje"
2. „Uz 1000 Jaskanaca na burzi, zaposlili strance“
3. "Stigla nam je grpa: U Jaski 19 oboljelih"
4. "Ivan Lafter novi predsjednik"
5. „Svi za jednoga jedan za sve“
6. „Nastavljena tradicija sanjkanja na Plešivici“
7. "Petravić poveo nogometaše Vinogradara"
8. „Petar Đopar prvi na natjecanju automehaničara“
9. "Druga zvijezda zdesna sjala u Zagrebu"
10. „Maškare preplavile grad“