°C 21

Studentica iz Cvetkovića dobitnica vrijedne nagrade povjesničara 'Ferdo Šišić'

16.05.2019.

Redakcija

U okviru šestog Festivala povijesti Kliofest 2019. koji se još sutra održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, dodijelit će se i nagrade za doprinos historiografiji, a među laureatima povjesničarima našla se i Lucija Bakšić iz Cvetkovića.

Riječ je o festivalu na kojem sudjeluje približno sto sudionika iz Hrvatske te dvadeset inozemnih sudionika, a Lucija će svoju zasluženu Nagradu „Ferdo Šišić“ koju je dobila za svoj diplomski rad svečano primiti sutra.

Lucija Bakšić završila je diplomski studij moderne i suvremene povijesti, paralelno studirajući još jedan jednopredmetni diplomski studij – komparativne književnosti – na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je stipendije Sveučilišta u Zagrebu za izvrsnost i Nagrade Filozofskog fakulteta za izvrsnost u studiju 2017. godine.

Uz to, Lucija je aktivno uključena u studij povijesti i hrvatsku historiografiju preko pisanja članaka i prikaza za časopise Pro tempore (u čijem je uredništvu) i Historijski zbornik, izlaganja na Petom kongresu hrvatskih povjesničara i nizu studentskih konferencija te sudjelovanja u organizaciji okruglih stolova, tribina i drugih događanja na Festivalu povijesti Kliofest i u sklopu studentske udruge povjesničara ISHA Zagreb.

Trenutno dovršava diplomski studij komparativne književnosti i radi kao studentica u Odsjeku za međunarodnu suradnju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

U obrazloženju nagrade koju Lucija Bakšić dobiva za svoj diplomski rad, među ostalim stoji: „Vrijednost ovoga rada napose je u tome što je u njemu – uz veliki trud – ambiciozno i originalno obrađena zahtjevna problematika književnog, intelektualnog i revolucionarnog djelovanja Augusta Cesarca. Lucija Bakšić je na najbolji način povezala svoje široke kompetencije s oba studija – povijesti i komparativne književnosti – i to na temi koja upravo to i zahtijeva, što je prethodnim istraživačima, fokusiranim najčešće samo na povijest književnosti ili na povijest, onemogućavalo postizanje cjelovitije slike.“