°C 24

Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi

13.06.2017.

majai

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja, Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko organizirat će za sve naše sugrađane Mjerenje šećera i krvnog tlaka na Strossmayerovu trgu i usput upozoriti na važnost darivanja krvi.

Svake godine zemlje diljem svijeta 14. lipnja obilježavaju Svjetski dan darivatelja krvi (WBDD). Obilježavanjem toga dana namjera je podići svijesti građana o potrebi za sigurnom krvi i krvnim pripravcima zahvaljujući dobrovoljnim davateljima krvi. Krv je važan čimbenik, kako za planirane medicinske zahvate tako i za hitne intervencije. Krv je također od vitalnog značaja za liječenje tijekom hitnih slučajeva svih vrsta (prirodne katastrofe, nesreće, oružani sukobi...).

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na davanje krvi u hitnim slučajevima. U kriznim ili izvanrednim situacijama ljudi se prirodno pitaju što mogu učiniti i kako mogu pomoću. Upravo zato slogan za ovogodišnju kampanju glasi - Što možete učiniti ? Daruj krv. Daruj sad. Daruj redovito.

Kampanja naglašava ulogu pojedinca – dobrovoljnog davatelja krvi - u pomaganju drugima u hitnim situacijama. Pojedinac tada daruje najvrjednije što može – krv. Također se usredotočuje na činjenicu da je važno redovito davati krv, tako da je doza krvi dostatna i prije nego što se pojavi opasnost.

Iz Gradskog društva Crvenog križa pozivaju građane da se pridruže obilježavanju Dana dobrovoljnih darivatelja krvi te da sutra, u vremenu od 10 do 12 sati doći na Štros gdje će moći saznati sve o tom plemenitom činu, a također će moći izmjeriti svoj krvni tlak i šećer u krvi.

-Pozivamo sve sugrađane da dođu i prekontroliraju svoje zdravlje, a svim našim darivateljima krvi se zahvaljujemo na trudu, uloženom vremenu i velikom srcu i čestitamo im njihov veliki dan! - poručili su iz GDCK-a Jastrebarsko.