°C 14

Tjedan Crvenog križa u Jaski usmjerili prema mladima

17.05.2018.

Maja Ivčić

Tjedan Crvenog križa od 8. do 15. svibnja i ove je godine obilježen u Jastrebarskom u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa. Tom prilikom provedeno je niz aktivnosti u kojima su sudjelovala djeca i mladi.

Od prezentacija pružanja prve pomoći unesrećenim osobama pa sve do mjerenja tlaka i šećera u krvi građanima, mladi su Jaskanci pokazali svoje znanje i spremnost na reakciju u kriznim situacijama. Također, kao vrhunac ovogodišnjeg Tjedna Crvenog križa, podijeljene su zahvalnice trinaestorici jaskanskih srednjoškolaca koji su po prvi puta darovali krv.

Demonstrirali pružanje prve pomoći

Tjedan Hrvatskog Crvenog križa u sklopu kojeg je obilježen i Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca-8.svibnja, obuhvatio je posjete GDCK-a osnovnim i srednjim školama na području Jastrebarskog i susjednih općina. U Krašiću su tako, u OŠ Kardinal Alojzije Stepinac, učenici malog interventnog tima škole, pod mentorstvom prof. Mirele Levačić Cvok i članovi malog interventnog Srednje škole Jastrebarsko, pod mentorstvom prof. Klementine Stepinac, izveli pokaznu vježbu podizanja šatora i demonstrirali pružanje prve pomoći unesrećenim osobama.

Slično je upriličeno i u OŠ Vladimir Nazor u Pisarovini gdje su članovi ekipe podmlatka izveli demonstraciju pružanja prve pomoći ozlijeđenim osobama te pokazali vještine i znanja koje su stekli i naučili tijekom školske godine. Na kraju, svim članovima ekipe podmlatka i mentorici Daliborki Turk uručene su pohvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjem Međužupanijskom natjecanju u Sisku gdje se ekipa također istaknula.

U Srednjoj školi Jastrebarsko aktivnosti su se održale 10. svibnja. Mladi GDCK-a Jastrebarsko izveli su demonstraciju pružanja prve pomoći unesrećenim osobama, a svi članovi ekipe zorno su prikazali kako na pravi način pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi do dolaska Hitne medicinske pomoći te su svojim vršnjacima pokazali stečene vještine i kako primijeniti naučeno.

Znaju previti rane, zaustaviti krvarenja pa i reanimirati

Bile su prikazane situacije pružanja prve pomoći osobi prilikom krvarenja iz nosa, s krvarenjem potkoljenice, s opeklinom 2. stupnja, s uganućem zgloba, s ozljedom oka. Također prikazano je što se treba učiniti kad je u pitanju vanjski prijelomom podlaktice ili puknuće ključne kosti. Mladi su također pokazali da znaju kako pomoći osobi s ozljedom glave, ozlijeđenoj osobi s prijelomom rebara, s ozljedom podlaktice te osobi koja je u šoku. Izveli su i prikaz reanimacije te stavljanje osobe u bočni položaj.

Svime što su naučili i prikazali, članovi ekipe mladeži i mentorica prof. Klementina Stepinac zaslužili su pohvalnice, a one su im dodijeljene i za sudjelovanje na Međužupanijskom natjecanju.

Prvi puta darivali krv

Mladima svakako treba čestitati na hrabrosti i plemenitosti, a posebno su od strane GDCK-a Jastrebarsko pohvaljeni srednjoškolci koji su nakon navršene 18.godine života odlučili po prvi puta darovati krv. Tjedan Crvenog križa bio je izuzetna prilika da im se uruče zaslužena priznanja.

Učenici Srednje škole Jastrebarsko koji su prvi put darovali krv su Lucija Uremović, Jurica Cvetić, Patrik Braje, Adrian Sirovica, Anamarija Mišić, Sarah Špikić, Ana Ravenšćak, Dominik Čunko, Dominik Pozderac, Karlo Novosel, Mario Šolčić, Ivan Markušić i Damjan Ilijanić.

Za mlade darivatelje održan je i svečani prijem u Gradskoj upravi te su im tom prilikom uručene zahvalnice.

Uz sve te aktivnosti za mlade, Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko je u suradnji s Patronažnom službom Doma zdravlja Jastrebarsko na Strossmayerovom trgu provelo akciju mjerenja šećera i krvnog tlaka čemu se pridružilo 45 građana.

Galerija slika

Tjedan Crvenog križa u Jaski usmjerili prema mladima Tjedan Crvenog križa u Jaski usmjerili prema mladima Tjedan Crvenog križa u Jaski usmjerili prema mladima Tjedan Crvenog križa u Jaski usmjerili prema mladima Tjedan Crvenog križa u Jaski usmjerili prema mladima