°C 20

U nedjelju premijera filma o zatočeništvu vukovarskih branitelja

11.01.2019.

Redakcija

U kino dvorani jaskanskog Doma kulture ove će nedjelje premijerno biti prikazan dokumentarno-igrani film „Glavu dole, ruke na leđa“ koji iznosi potresna svjedočanstva vukovarskih branitelja koji su nakon pada grada odvedeni u srpske logore.

Film autora Stipe Majića Pipe obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore, te mučenjima i torturama kojim su ti ljudi prolazili, a biti će prikazan u 18 sati.

-Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja - neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe- navode tvorci filma, Udruga Hrvatskih branitelja Trpinjske ceste i Amico studio.

Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje, Borovo naselje, Mitnica i Sajmište pa film ukršteno prati tri frakcije branitelja i njihovo zarobljavanje.

Putem iskaza samih branitelja prate se posljednji dani borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila.

Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi.

-Detaljno ćemo predočiti svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljavaju najgore trenutke svojih života. Branitelji će se prisjetiti svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, silovanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas. Posljednji dio filma, prati suđenje u Beogradu te izlazak iz logora- najavili su iz produkcije.

 

Foto: narod.hr