°C 8

U potrazi za poviješću Žumberka

03.11.2017.

majai

Kakve sve tajne krije naš žumberački kraj i kakvu nam je baštinu ostavio? Pitanje je na koje ćete, barem djelomično moći dobiti odgovor u ponedjeljak, 6. studenog, u Gradskom muzeju Jastrebarsko gdje će se održati stručna predavanja vezana uz saznanja i znanstvene zaključke do kojih se došlo istražujući žumberački arheološki lokalitet.

Mali je to pogled u prošlost Žumberka o kojoj svjedoče artefakti izloženi u Gradskoj galeriji Jastrebarsko na izložbi pod nazivom "Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši – istraživanja crkve sv. Nikole biskupa na Žumberku", a koja se može razgledati do 15. studenog.

Upravo u sklopu izložbe održat će se ovo zanimljivo predavanje. Na temu„Bioarheologija - život i smrt starih Žumberčana“ izlaganje će održati Željka Bedić iz Antropološkog centara HAZU. O „Prsluku plemkinje iz kripte crkve sv. Nikole biskupa u Žumberku - najstarijem restauriranom ženskom odjevnom predmetu“ govorit će Gordana Car iz Službe za pokretnu baštinu, Hrvatskog restauratorskog zavoda, a izlaganje pod nazivom „Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši - istraživanja crkve sv. Nikole biskupa u Žumberku“ održat će Ana Azinović Bebek iz Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Ovim će zanimljivim i stručnim izlaganjima posjetioci izložbe ponajbolje spoznati život i običaje starih Žumberčana, te raskoš plemićkog staleža u 17.stoljeću.

-Pozivamo sve zainteresirane da dođu u Muzej i iskoriste ovu jedinstvenu priliku putovanja u davnu prošlost našeg žumberačkog kraja – poručili su organizatori.