°C 14

U Svetoj Jani "čejali perje"

06.02.2017.

majai

U organizaciji Etno udruge Sveta Jana i Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana u subotu je u Mlinarevoj iži održan prikaz starog svetojanskog običaja trebljenja ili čejanja perja.

-U neka prošla vremena kada je u kući bila mlada djevojka koja je bila spremna za udaju njezina je majka morala između ostalog pripremiti i perje koje će staviti u „vanjkuše“ ili „blazine“ i s ostalim „bagažom“ poslati u kuću buduće kćerine obitelji. Perje se sakupljalo tijekom cijele godine da bi se onda zimi kada je za to jedino bilo vremena organiziralo „trebljenje“ ili „čejanje“ perja uglavnom uz pomoć žena iz sela. U sam rad su bile uključene samo žene, dok su se djeca kojih je uvijek bilo dosta u kući uvijek igrala negdje oko nogu žena i ispod stola u perju. Muškarci su pak uglavnom pričekali da se trebljenje privede kraju pa su onda došli po žene kako bi ih odveli kući, ali su se uglavnom zadržali dugo u noć jer se na tim druženjima znalo uz pokoju čašicu često i zapjevati i zasvirati, a i gazdarica je na kraju uvijek nešto stavila na stol za prigriznuti – pričaju iz Etno udruge Sveta Jana.

Ovaj je običaj u organizaciji dvije svetojanske udruge upriličen je protekle subote kako bi se dokumetirao i pohranio na snimku za mlađe naraštaje. Običaj je snimala lokalna televizija te će biti pohranjen u arhivi Etno udruge Sveta Jana kako bi uz ostale snimljene stare običaje poslužio u budućnosti nekim mlađim naraštajima da vide tradicionalne običaje kojih danas više nema, istaknuli su iz udruge.

(Foto: Sveta Jana Live)

Galerija slika

U Svetoj Jani "čejali perje" U Svetoj Jani "čejali perje" U Svetoj Jani "čejali perje" U Svetoj Jani "čejali perje" U Svetoj Jani "čejali perje" U Svetoj Jani "čejali perje" U Svetoj Jani "čejali perje" U Svetoj Jani "čejali perje" U Svetoj Jani "čejali perje"