°C 9

Udurga Uskok Sošice postala Udruga Žumberački Uskoci

20.12.2017.

majai

Dvorana u Žumberačkom grkokatoličkom centru u Samoboru bila je u subotu ispunjena članovima i simpatizerima uskočke priče iz Žumberka. Održana je tom prilikom godišnja skupština Udruga Uskok – Sošice na kojoj je, između ostalog Udruga preimenovana te nosi naziv Žumberački Uskoci.

Na skupštini se okupilo 60 članova i gostiju koje je najprije pozdravio predsjednik Udruge Milan Radić. Izvješće o radu podnio je tajnik Željko Hranilović, nakon čega je jednoglasno donesena odluka da se umjesto dosadašnjeg naziva udruge Uskok-Sošice koristi novi naziv Žumberački Uskoci zato što je to širi i sveobuhvatniji naziv.

U novo rukovodstvo Udruge izabrani su Željko Hranilović kao tajnik, Milan Radić kao predsjednik te Željko Bastašić kao dopredsjednik. Nadzorni odbor čine pak Zdravko Štibić, Janko Obradović i Darko Kolić.Prvotna udruga Uskok - Sošice bila je osnovana 9. siječnja 2009. u Sošicama te će njen rad nastaviti Udruga Žumberački Uskoci. Nastavlja se tako daljnja suradnja sa sličnim udrugama iz Žumberka i okolice, a posebno će se njegovati suradnja s kliškim i senjskim uskocima. Ciljevi udruge su očuvanje i potvrda povijesnih, vjerskih, domoljubnih i kulturnih vrijednosti žumberačkog uskočkog roda kroz hrvatsku povijest. Jedna od najvažnijih djelatnosti i posebnosti udruge je promicanje i znanstveno vrjednovanje hrvatskih velikana biskupa Janka Šimraka, biskupa Gabre Mijakića, akademika Tadije Smičiklas i Petra Skoka, plemenitih Hranilovića, Gvozdanovića, Badovinaca,Heraka i dr. što svojim djelom zadužiše hrvatski narod.

Skup su pozdravili svećenici: Mile i Danijel Vranešić, hrvatski branitelji iz Žumberka Nikica Burić- Čokot i Vlado Heraković, predstavnik Braće hrvatskog zmaja (Ivan Nađ), predstavnici Žumberačkog društva iz Samobora- Marko Vukasović (Gvozdanović Tomo i Janko Jelenić), Zvonko Maštrović iz Nove stvarnosti, predstavnici Matice hrvatske koji su podržali uskočku priču i naglasili da se ona treba i dalje širiti među populacijom.

(Udruga Žumberački Uskoci)